Woonbesprekingen

De favoriete plek van Bogdan Vandenberghe van 11 11 11

“Mijn favoriete plek in ons huis is de zithoek, aan de voorzijde van ons huis in Antwerpen.” Een organisch gegroeide plek met oude zetels, bijzettafeltjes, veel cd’s en enkele intrigerende maskers aan de muur. De woonkamer van een wereldreiziger, quoi. Bogdan Vandenberghe is dan ook algemeen secretaris van de Koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging.

Bogdan woont in ‘2060 Antwerpen’, de wijk onder Park Spoor Noord, net boven Borgerhout. Een buurt met heel wat oude huizen. Net zoals dat van Bogdan, dat dateert van 1905.

“We wonen tegenover een heel mooi gerenoveerde kerk. Doordat de woonkamer zich hoger bevindt dan de begane grond, heb ik vanuit het raam een vrij uitzicht op die kerk. Een zalige plek om te zitten. De kamer is rustgevend. Dus ontspan ik mij er vaak: muziek beluisteren, lezen of gewoon al liggend in de zetel door het raam staren. Dankzij het hoge raam valt er op elk moment van de dag een aangenaam licht naar binnen, dat op zijn mooist is in de zomer.”

Verbouwingen

“Bij onze verhuis kwamen ook de meubels mee die nu de woonkamer bemeubelen. We verbouwen nu wel de rest van het huis: het achterste gedeelte van de woonkamer – nu de keuken – krijgt een heel moderne uitbreiding. De keuken verhuist naar de sous-sol waardoor we in de woonkamer meer plaats krijgen.

Maar mijn favoriete plek blijft vooralsnog intact. De marmeren schoorsteenmantel blijft, ook het originele plafond met stucwerk gaan we niet aanpassen. Wat wel zou kunnen is dat de oude zetels plaats maken voor nieuwe. Maar dat zal met veel spijt zijn, want het zijn mijn allereerste zelf gekochte zetels.”

Organisch interieur

Bogdan richtte zijn zithoek niet in één bepaalde stijl en op één bepaald moment in. “Eigenlijk groeide het interieur organisch. Sommige dingen zullen we wegdoen. Andere herstellen we. Zoals de oude zetel die net onder het raam staat: die kreeg een nieuwe bekleding in bordeaux velours. Het is een klassieke en erg charmante zetel met een mooie vorm. Zonde om die weg te doen.”

De favoriete plek van de directeur van 11 11 11 is ook de plek waar hij al zijn cd’s heeft staan. “Wat je hier niet vindt, is een salontafel. We gebruiken liever kleine bijzettafeltjes. Die kun je gemakkelijk in een hoek zetten als ze overbodig zijn. Zo staan ze nooit in de weg en heb je ze toch snel bij de hand.”

Maskers

“Al die oude spullen geven de kamer nog meer karakter. Hier past volgens mij niets anders,” vindt Bogdan. Hij kleedde de muren wel aan met maskers uit Afrika en Indonesië. “Cadeau gekregen of zelf gekocht op reis. Dankzij mijn werk voor 11 11 11 krijg ik vaak de kans om in verre landen vondsten te doen. Af en toe geef ik toe aan de drang om souvenirs te kopen en zo belandden die maskers dan hier.”

Een koeienvel op de vloer ontbreekt nog. Misschien ook een frisse laag verf op de muren. “Maar dan zouden we de zilveren accenten op de scheurtjes in de muren moeten overschilderen, terwijl dat zilver net een extra
glans geeft aan het zachte lila. En het camoufleert ook de herstellingen in het plakwerk.”

Ontspannen en werken

Door zijn drukke agenda is Bogdan Vandenberghe niet vaak thuis. Maar op een vrij moment zit hij toch het liefst in de woonkamer. “Niet alleen om te ontspannen, maar ook om te werken. Met de laptop gewoon op mijn schoot. Dat nog liever dan alleen boven in mijn bureau!” Tijdens de verbouwwerken van de achterbouw wil hij de plankenvloer in de woonkamer opfrissen. “Opschuren, behandelen en eventueel de muren een fris laagje verf geven. Maar eigenlijk wil ik hier niets veranderen. Het is hier goed zo!”


Meer info: 11.11.11, de koepel van de Vlaamse Noord-Zuidorganisaties 

Auteur: Gretel Kerkhofs - 2013

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in