Aanbevolen partners

Viessmann Belgium logo
bulex
Logo Sto NV
logo Xella
Renoveren

De dakconstructie

Het dak is een zeer belangrijk onderdeel van een woning. 

Onvoorziene omstandigheden komen er bij een renovatie altijd aan te pas, maar kandidaat-kopers van een te renoveren woning trainen best hun ogen en inzicht om zo snel mogelijk te weten waar ze aan toe zijn. Vanaf deze maand zal architect Geert Houtmeyers hen daarin bijstaan met concrete tips. Starten doet hij bovenaan de woning, bij het dak.

Zachte renovatie

Het dak is een zeer belangrijk onderdeel van een woning. Omdat het dak heel wat te verduren krijgt van onder meer wind, water en vorst, is het belangrijk dat dit goed onderhouden wordt. Misschien dringt zich ook een grondige renovatie op?

  • De renovatie van een dak kunnen we op verschillende manieren aanpakken, van een zachte renovatie tot het volledig vervangen van de bestaande dakconstructie.
  • Een zachte renovatie is het gedeeltelijk vernieuwen van bepaalde onderdelen van de dakconstructie, om op die manier de bouwfysische eigenschappen van het dak te verbeteren.

Water- en winddichtheid

Tot de zachte renovatie behoort onder meer het isoleren van bestaande dakconstructies om de thermische eigenschappen te verbeteren. Daarnaast is het ook uiterst belangrijk om de water- en winddichtheid van het dak te verzekeren, omdat deze factoren een rechtstreekse invloed hebben op de thermische eigenschappen en omgekeerd. Daarom plaats je bij een renovatie van een dak het best een onderdak onder de dakbedekking. Dit onderdak zorgt ervoor dat wind en water geen vrij spel hebben op de onderliggende constructie.

  • Er bestaan zowel soepele als stijve onderdakmaterialen. De eerste categorie is een gewapende folie die met tengellatten op de bestaande constructie wordt aangebracht. Het voordeel van dit materiaal is dat het makkelijk aan te brengen is en door de geringe dikte geen extra opbouw betekent van de dakconstructie.
  • De stijve platen zijn in bepaalde afmetingen verkrijgbaar en worden in functie van hun dikte ofwel met tengellatten of rechtstreeks op de onderconstructie bevestigd. Bij de dikkere versies moet je wel rekening houden met de opbouwhoogte, zodat het dak blijft aansluiten aan bestaande dakopstanden of gevelvlakken.

Dakconstructie vervangen

Als blijkt dat de bestaande dakconstructie in een dermate slechte staat is (houtrot of een constructie uit laagwaardige houtsoorten) dan vervang je best de volledige opbouw, hetzij helemaal, hetzij gedeeltelijk.

  • Hierin zijn er twee mogelijkheden van nieuwe dakopbouw: je kunt een nieuw dak ter plaatse timmeren, of je kunt werken met prefab dakpanelen.
  • Een ter plaatse getimmerde dakconstructie heeft het voordeel dat je het dak makkelijk kan aanpassen aan specifieke situaties of aansluitingen met andere geveldelen. Ook kun je de onderdelen van de bestaande constructie die nog in goede staat zijn eventueel integreren in het nieuwe houtwerk van het dak. Op die manier kun je de esthetische aspecten van de oude dakconstructie minstens gedeeltelijk bewaren.

Prefab dak

Bij een prefab dakconstructie is het volledige dak klaargemaakt in de fabriek en krijg je het op de werf aangeleverd in dakpanelen.

  • De hele dakopbouw is in één geheel aan elkaar gemonteerd. Deze dakpanelen worden dan met een kraan gemonteerd. Het grote voordeel van deze methode is de snelheid waarmee je een bestaand dak kunt vervangen. Dat is zeker interessant als de woning al bewoond wordt, omdat de periode dat het dak moet openliggen aanzienlijk beperkt blijft.
  • Zowel voor de binnen- als buitenzijde van de dakopbouw zijn verschillende afwerkingen mogelijk. De binnenzijde wordt meestal gemaakt in een afgewerkt materiaal waardoor je jezelf achteraf heel wat werk uitspaart. Esthetisch gezien kun je hier ook zeer mooie resultaten mee behalen. Zo is het mogelijk om open ruimtes en vides meteen af te werken met hun definitieve binnenbekleding.

Auteur: Architect Geert Houtmeyers – Architectenbureau Houtmeyers - mei 2009

 

Identikit renovatiespecialist Geert Houtmeyers
 

Geert Houtmeyers en zijn team hebben een uitgebreide ervaring in renovatieprojecten. In ieder project besteden ze aandacht aan energiezuinig en duurzaam bouwen.

Lees de teksten van de renovatiespecialist

 
 
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in