Aanbevolen partners

Viessmann Belgium logo
bulex
Logo Sto NV
logo Xella
Renoveren

Conciërge-appartement ziet het licht

Wie het woord appartement hoort of leest, denkt waarschijnlijk aan een donkere, gesloten cocon.

Wie het woord appartement hoort of leest, denkt waarschijnlijk aan een donkere, gesloten cocon. Dat het ook anders kan, bewijst dit conciërge-appartement in Schaarbeek. Het geheel is open en krijgt voldoende natuurlijk licht binnen. Het appartement had daarvoor wel eerst een grondige renovatie nodig. Getekend: architect Helene Sajfrt van tr3z, die ook met haar gezin in het appartement woont.
Identikit
 
  • Type woning: Appartement
  • Locatie: Schaarbeek (Brussel)
  • Bouwjaar: 1971
  • Renovatiejaar: 2012-2013
  • Woonoppervlakte: 85m²
  • Budget: € 53 000 (exclusief btw en ereloon architect
  • Opvallende materialen: Korte, massieve parketlaten 
  • Architect: Helene Sajfrt, architectenbureau Tr3z, Paul Deschanellaan 9, 1030 Schaarbeek, 0494/16 30 44

Wensen van de bouwheer

Een gezin met één kind wenste een hedendaags, open appartement met veel lichtinval. Ondanks de beperkte oppervlakte van de ruimtes wou de bouwheer/architect toch een groot ruimtegevoel hebben na de renovatie.
 
Een lange, smalle gang (17m) speelt een belangrijke rol in het conciërge-appartement op de gelijkvloerse verdieping van het gebouw. Bijna alle kamers komen immers uit op deze gang.
 
Om het appartement een nieuw leven te gunnen, moest het eerst volledig tot op de betonstructuur (lege doos) worden gestript. Op zich was dit niet zo moeilijk. De architect moest enkel rekening houden met het gewicht van de 9 bovenliggende verdiepingen.

Meubilair als wand

De architect benaderde het project vanuit een ergonomisch standpunt. Alle open ruimtes moesten in elkaar overvloeien. Meubilair op maat fungeerde - waar nodig – als tussenwand. De kasten, de keukentabletten en het badkamermeubel zijn allemaal uit hetzelfde laminaat (berken multiplex) vervaardigd. Zo slaagde de architect erin om open ruimtes (een leefruimte met een keuken, 2 slaapkamers en een badkamer) te creëren. De muren – voornamelijk in het wit en 1 kleuraccent – verstevigen het gevoel van openheid. 

Doorgedreven geluidsakoestiek

Om geen last met de buren te krijgen, is er aan ook de geluidsdemping gedacht. Akoestische isolatiematten doen hun werk in de vloer. Ook werden de valse plafonds volledig losgekoppeld van de draagstructuur. Op die manier wordt zo min mogelijk geluid doorgegeven naar de bovenliggende verdiepingen.

Ruim terras

De bovenkant van de garage werd getransformeerd tot een ruim terras (45m²). De leefruimte, de keuken en de slaapkamers geven dankzij grote schuiframen uit op het terras. De vloerbekleding van de natte cellen (de badkamer en de keuken) en het terras bestaan uit hetzelfde materiaal.  

Ook de buitengevel onderging een metamorfose dankzij de toevoeging van nieuwe isolatie en gevelpleister (crepi).

Krachtlijnen van het ontwerp

1. De openheid van de kamers
2. De eenvoud van het geheel, dankzij het gebruik van een beperkt aantal materialen
3. Veel licht en zicht, ondanks de kleine oppervlakte van het appartement

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in