Woonbesprekingen

Compacte gevelsteen voor compacte nieuwbouw

De maximale oppervlakte uit een compacte woning halen? Deze bouwheer koos voor een smalle gevelsteen om de binnenruimte te optimaliseren.
Een bouwgrond, gemotiveerde opdrachtgevers en een architectenbureau dat voor de gepaste invulling van het duidelijke eisenpakket zorgde. Nieuwbouw was hier dus een bewuste keuze van bij de start. Een slimme keuze van de bouwmaterialen draagt bij tot de kracht van een project. Hier gaven de bouwheren de voorkeur aan een extra dunne gevelsteen waardoor ze in hun compacte woning binnenruimte wonnen zonder toegevingen te moeten doen wat de isolatiedikte betreft.
 

Drumkelder

De Eco-brick Atlas was gloednieuw toen de opdrachtgevers besloten deze smalle gevelsteen te gebruiken. Doorslaggevend was de 5 cm winst aan binnenruimte in hun erg compacte woning, en het mooie hedendaagse aspect van de in wildverband verlijmde gevelsteen. De architect schaarde zich volledig achter deze beslissing, gezien het natuurlijke en duurzame karakter van de baksteen. Opmerkelijk in het compacte ontwerp is dat de volledige woning onderkelderd werd. De reden? De bouwheer is een fervente drummer die een geluidsvriendelijke oefenruimte wou. Een lage glasstrook in de vloer zorgt voor het nodige daglicht bij het beroeren van het ezelsvel.  De bewoners voerden heel wat werken zelf uit. Zo stonden ze in voor de volledige isolatie van de kelder die deel uitmaakt van het zogenaamde ‘beschermde volume’. Vloerverwarming op lage temperatuur, een prima isolatie van gevel en dak, zonwering die opwarming op hete dagen voorkomt en daglicht op de juiste plaatsen versterken het wooncomfort.
Identikit
Materiaalkeuze
Gevel: Eco-brick Terca Atlas
 
Architect
Tek7architecten, Werner Van Hoeydonck & Felix Bachot, Antwerpen


Bron: Wienerberger

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in