Ramen en deuren
Lamellen als zonwering
Lamellen zonwerking is nog niet veel gezien in de woningbouw. Wanneer goed bestudeerd zijn ze niet alleen efficiënt, maar kunnen ze ook de architectuur een extra cachet geven. Een overzicht van de belangrijkste aandachtspunten:
Vorm
- Elke fabrikant heeft wel zijn eigen lamelvormen. Ze zijn ontworpen om zoveel mogelijk zonlicht tegen te houden en zo weinig mogelijk wind op te vangen
- Je hebt de keuze uit C-vormige, S-vormige, lensvormige en parallellogramvormige lamellen. De eerste twee zijn goedkoper, maar minder sterk en vragen iets meer onderhoud, want stof, zand, vuil en eventueel spinnenwebben kunnen zich aan de binnenkant van de lamellen ophopen. De laatste 2 zijn duurder, maar steviger. Ze kunnen dan ook gebruikt worden voor grotere overspanningen. Ze zijn ook gemakkelijker in onderhoud.
Tussenafstand
- Hoe groter die afstand, hoe minder lamellen je nodig hebt en hoe sneller de plaatsing gebeurt. De kosten liggen uiteraard ook beduidend lager.
- Die grotere stap zorgt ook voor een grotere doorkijk.
- Nadeel is dat er meer zonlicht kan binnenvallen.
Hellingsgraad
- Hoe schuiner de lamellen staan, hoe meer zonlicht je kunt tegenhouden
- Nadeel is dat lamellen die erg schuin staan, ook de doorkijk verminderen.
Lamelbreedte
- Hoe breder de lamellen, hoe meer zonlicht je kunt tegenhouden.
- Brede lamellen laten een iets minder schuine hellingshoek toe en laten eventueel ook toe de stap tussen de lamellen te vergroten.
- Bij dit type montage heb je de keuze uit vaste of beweegbare lamellen
- Ook is een speciale afwerking van de lamellen mogelijk, bijvoorbeeld geponste lamellen
Luifels
Bij luifels met uitkragende dragers heb je op het vlak van de vorm en afwerking van de lamellen ruwweg dezelfde mogelijkheden. Verschillend is dat er een keuze bestaat wat betreft de bevestiging van de lamellen op de dragers. Deze bevestiging kan immers 3 vormen aannemen:- Gemonteerd op de dragers
- Gemonteerd onder de dragers
- Gemonteerd tussen de dragers. Zo zitten ze als het ware in een kader vervat.
De hellingsgraad van de lamellen is standaard vastgelegd op 60°, in overeenstemming met de hoogste zonnestand tijdens de zomerperiode. Omdat de hellingsgraad niet gewijzigd wordt, wordt de lichtinval volledig bepaald door de breedte en de stap van de lamellen.
- Bij deze montage heb je ook de keuze tussen een trek- en/of drukstang. Dit kan van belang zijn bij een opwaartse of eventueel neerwaartse windbelasting
- Om de kopse uiteinden van de dragers aan het oog te onttrekken, wordt meestal een sierprofiel gemonteerd
- De hoeken worden ofwel open gelaten of in verstek afgewerkt, waarbij deze laatste versie de duurdere afwerking is
- Luifels kunnen ook met gebogen lamellen gerealiseerd worden
Verticale schuifpanelen
Bij de verticale schuifpanelen gelden eveneens dezelfde overwegingen, die bij de verticale systemen werden geschetstBijzonder is dat de lamellen in een kader gemonteerd zijn, wat de stevigheid vergroot
Ook eigen aan schuifpanelen is de keuze van het geleidingssysteem:
- Eenvoudig schuifsysteem, waarbij de panelen afzonderlijk en onafhankelijk van elkaar kunnen verschoven worden
- Symmetrisch schuifsysteem: bij de bediening van één paneel verschuift automatisch ook het andere
- Telescopisch uitschuifsysteem, 2 of meerdere panelen schuiven achter elkaar open en dicht. Als alternatief voor een schuifpaneel zijn er ook vaste panelen en zelfs vouwpanelen.