Woonbesprekingen

Bouwonderneming Feys bouwt betaalbare BEN-demowoning

Met een BEN-kijkwoning speelt Bouwonderneming Feys uit Zulte in op de trend naar bijna-energieneutrale woningen. Opmerkelijk in de woning is de keuze voor holle blokken die de voordelen van hout met een massieve constructie combineren.
Wie duurzaam wil bouwen en wonen, moet in de eerste plaats spaarzaam zijn met de ruimte. Op het bouwperceel aan de Zonnelaan 77 in Zulte koos Bouwonderneming Feys voor een compact ontwerp met een totale bewoonbare oppervlakte van 171m², wat voor een gezin met twee kinderen ruim voldoende is. Een te grote woning betekent immers ook verspilling van materialen en van energie.
In het concept van architect Jan Delhuvenne ligt de focus op een eenvoudig, compact én bijgevolg betaalbaar ontwerp: geen nodeloze versieringen, maar strakke, tijdloze lijnen. De compositie en materialen van de gevel maken de woning duidelijk herkenbaar in het straatbeeld. De gevel in witte crepi, aangevuld met aluminium lamellen en de architectonische gevelbekleding op de garage, vallen onmiddellijk op.

Eenvoudige indeling

Ondanks het compacte ontwerp is de woning binnenin zeer ruim. Op het gelijkvloerse niveau bevinden zich de hal, een toilet, de leefruimte, de open keuken en de wasplaats, terwijl de eerste verdieping plaats biedt aan een ruime badkamer, 3 slaapkamers en een technische ruimte. De garage staat los van de woning, maar is gemakkelijk te bereiken via het terras of een deur aan de zijkant van de woning.

Unieke bouwblokken

In tegenstelling tot de traditionele woningen maakt Bouwonderneming Feys bij deze woning gebruik van een techniek met Isospan-bouwblokken uit Oostenrijk. Deze blokken zijn samengesteld uit natuurlijke producten (cement, hout, mineralen en water) en de holtes tussen de blokken worden opgevuld met beton. Op die manier ontstaat een massieve constructie met de voordelen van hout. De afwerking van de gevels met een wapeningspleister, versterkt met carbonvezel, zorgt voor een verdere verhoging van de isolatiewaarde. De glaspartijen kregen extra aandacht door middel van thermisch onderbroken aluminium profielen, hoogisolerende kunststofstrips en hoogrendementsbeglazing.
Voor de isolatie van de platte daken van zowel de woning als de garage kozen de architect en bouwheer Feys voor superisolerende PUR isolatieplaten (λD 0,027 W/mK) met een bitumineuze dichtingslaag. Op de vloer, tot slot, werd een isolerende laag gespoten.

Vraaggestuurde ventilatie en warmteproductie in één

Om problemen met vochtigheid en schimmelvorming in deze luchtdichte woning te vermijden, is het cruciaal voldoende ventilatie te voorzien. Architect Delhuvenne en Filip en Gerdy Feys kozen voor hun BEN-woning een vraaggestuurd ventilatiesysteem, waarbij de warme extractielucht wordt gebruikt door een warmtepomp voor de ruimteverwarming en de productie van sanitair warm water (Systeem E+ van RENSON). Dit systeem vormt de basis van een hybride opstelling en wordt gecombineerd met een HRE-ketel.

Zonwering

Zodra je in de leefruimte en de keuken binnenkomt, biedt een grote glasgevel je een mooi zicht op de achterliggende tuin en de omgeving. Deze glaspartij zorgt uiteraard ook voor heel wat lichtinval in de woning. Vooraan en aan de zijkant zorgen kleinere ramen voor de bijkomende lichtinval in de leefruimte. Op de eerste verdieping zijn de ramen zo geplaatst dat zij in elke ruimte voldoende licht binnenlaten, maar toch de nodige privacy geven. Grote glaspartijen kunnen in de warmere zomermaanden echter tot oververhitting, verblinding en verkleuring van het meubilair leiden. Daarom is de glasgevel aan de achterzijde van de woning uitgerust met een windvaste screen Al deze maatregelen zorgen voor een E-peil E-11 en een K-peil van 26, wat ruim onder de huidige voorwaarden ligt om een BEN-woning genoemd te worden.

Het oog wil ook wat

Ontwerper en bouwonderneming besteedden ook aandacht aan het esthetische aspect van de woning. Op de gevel van de woning integreerden zij naast de witte crepi ook aluminium lamellen (Linius van RENSON), terwijl de garage werd uitgerust met architectonische gevelpanelen uit vezelcement (Equitone van Eternit).

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in