Woonbesprekingen

Binnenkijken in een omgekeerd appartement

In dit dubbele nieuwbouwappartement is het omgekeerde woonprincipe toegepast: slapen op de gelijkvloerse verdieping en wonen op de eerste verdieping. Mede dankzij de toegepaste multimedia, een ontspanningsruimte en een chique dakterras kun je van een luxueuze invulling spreken.

Binnenkijken bij Patrick Janssen
Tweewekelijks gunnen we onze bezoekers een kijk in spraakmakende Belgische woningen, lofts en appartementen. Samen met vooraanstaande architecten en interieurarchitecten presenteren we de mooiste woningrealisaties, zowel nieuwbouw als renovatie.
Identikit  
 
  • Type woning: appartement
  • Locatie: Turnhout
  • Bouwjaar: 2011-2012
  • Woonoppervlakte: 250m² 
  • Opvallende materialen: marmer en Chinese blauwe hardsteen
  • Opvallende technieken: domotica, home cinema
  • Krachtlijnen: onder slapen, boven wonen, gezellig buitenterras
  • Architect: Atrium Architecten, Burkel 3B bus 1, Peer, 011-79 11 60
  • Interieurarchitect: Patrick Janssen, Vlasroot 15, As, 089-65 73 78

Wensen van de bouwheer

Een koppel met een tiener wilde een ruim appartement. De oppervlakte van het dakappartement van dit project vonden ze wat klein. Daarom beslisten de bewoners er de onderliggende verdieping bij te nemen. Qua karakter wilden ze het overzichtelijk en ruimtelijk houden. Hoe dan ook moest er de nodige gezelligheid heersen.

Uitdaging voor de architect

Door de vele technieken, de vele tv’s en de grote ruimte was de grootste uitdaging ervoor te zorgen dat het volledige concept - met twee verdiepingen - toch als een geheel gezien wordt en dat er een huiselijke en gezellige sfeer hangt.

Doorheen de woning lopen

Je komt via de lift het appartement binnen en loopt dan door een brede gang naar de leefruimten. In de brede gang, die de inkom vormt, vind je het toilet en de vestiaire. Beiden zitten mee weggewerkt achter de wandpanelen in een lichtgewichtplaat. Vooraleer je de leefruimte betreedt, heb je rechts de zwevende trap naar het onderliggende gedeelte, waar er louter toegang tot de twee slaapkamers is. Beide slaapkamers hebben een badkamer en een dressing. Daarna kom je in de woonzone terecht, waar je onmiddellijk het salon en de eetruimte met keuken inloopt. Achteraan is gezorgd voor een ontspanningsruimte met een biljart met een home cinema. Vanuit de eetruimte kun je langs twee deuren het grote buitenterras op. In het verlengde van de eetplaats binnen heb je buiten een overdekt gedeelte met een buitentafel. Hier situeert zich ook de buitenkeuken en bio-ethanolhaard. In het verlengde met de keuken is er een zwemspa met jacuzzi.
 

Blik op het interieur

Duurzame technieken en energie

Op de beide verdiepingen is het aangenaam lopen dankzij warmwater vloerverwarming onder de voeten. Om deze aan te sturen investeerde het koppel in een lucht-water warmtepomp, die ook voor de koeling in huis zorgt. Ventilatie in dit appartement met E-peil 58 is gegarandeerd met systeem D+.  Daarbovenop kan het koppel zelf hun elektriciteit met zonnepanelen opwekken. Het KNX-systeem (domotica) stuurt alles in huis aan: van verwarming over de tv en de radio tot de zonwering en de bewaking.

Auteur: Kelly Cuypers -  januari 2013

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in