Woonbesprekingen

Binnenkijken bij: Van oud café tot trendy lofthouse

Niets doet vermoeden dat er achter de gevel van deze oude pastorijwoning een enorme ruimte schuilgaat. Toch hebben we zelden een woning gezien die zoveel openheid, licht en vrijheid uitstraalt. Eigenaar Kenneth Van den Berghe getroostte zich kosten noch moeite om het oude café van zijn grootvader om te bouwen tot een stijlvol en trendy lofthouse. De glazen achtergevel van zo maar even negen meer hoog zet alvast de toon.

De huidige woning van Kenneth en zijn vriendin bestaat eigenlijk uit drie kleine, afzonderlijk huizen die zijn samengevoegd tot één geheel. “We zijn daarbij vertrokken van de bestaande structuur, maar hebben het geheel wel grondig gerenoveerd”, aldus Kenneth.
Op die manier ontstond er binnenin een totaal nieuw woonconcept. De achtergevel van het achterste gebouw werd integraal vervangen door een glazen wand waardoor de bewoners genieten van een enorme hoeveelheid licht en vanuit hun woonkamer een magnifiek zicht hebben op het zwembad en de achterliggende tuin.

Door de glazen achtergevel wordt binnen een beetje buiten en buiten een beetje binnen. “Vooral ’s avonds ontstaat er een bijzonder feeëriek effect”, zegt Kenneth. De rijkelijk aanwezige sfeerverlichting en de flink uit de kluiten gewassen lichtgevende bloempotten dompelen de woning bij duisternis onder in een zuiderse vakantiesfeer. Niet meteen wat je zou verwachten in het Oost-Vlaamse Vurste.

Eyecatcher
In de loop der jaren heeft Kenneth een geheel eigen visie op architectuur en interieur ontwikkeld. Spelen met licht en verlichting is volgens hem dé manier om tot een origineel en uniek woonconcept te komen. Kenneth staat aan het hoofd van bouwbedrijf Style & Concept, waarmee hij ook evenementen organiseert. Zijn woning in Vurste doet tegelijkertijd dienst als kijkwoning. “Je moet de mensen sfeer geven”, meent hij.
Veel in deze woning is er op gericht de aandacht van de bezoekers te trekken en te sturen. Een voorbeeld illustreert dit wellicht het best. In de inkomhal hangt een enorm schilderij waarop een kleurrijke papegaai staat afgebeeld. “Dat schilderij is een echte eyecatcher”, legt Kenneth uit. “Een inkomhal is bijna altijd een bijzonder saaie ruimte die enkel een utilitaire functie heeft. Door er een opvallend kunstwerk te hangen, leid je de aandacht af van de saaie elementen zoals het toilet of de vestiaire.” Om diezelfde reden treffen we tegen de muur in de inkomhal twee glazen bokalen met goudvissen aan.

550 m2 woonoppervlakte
Hoewel openheid ongetwijfeld het belangrijkste kenmerk is van dit project, is de woning toch duidelijk opgedeeld in verschillende compartimenten. Aan ruimte is er overigens nergens een gebrek: de bewoonbare oppervlakte van de totale woning bedraagt maar liefst 550 m2. De benedenverdieping bestaat uit een grote leefruimte, een gezellig loungegedeelte en een gewaagde keuken. De verschillende ruimtes lopen in elkaar over, maar kunnen desgewenst ook van elkaar worden afgesloten.

Hip restaurant
De noordkant van de woning werd gereserveerd voor de keukenruimte. “We hadden ze eerst helemaal wit geschilderd, maar omdat er weinig direct licht binnenvalt, bleef het sowieso een donkere ruimte”, legt Kenneth uit. Daarom zijn we uiteindelijk helemaal voor zwart gegaan.” Een gedurfde beslissing, maar daarom niet minder geslaagd. Ook de vloer uit polybeton is zwart. “Zwart geeft erg veel warmte. Bovendien bereik je er een trendy designeffect mee”, aldus Kenneth. “We vonden het belangrijk van onze keuken een echte leefruimte te maken. Door te opteren voor indirecte sfeerverlichting langs de muren en de ruimte in te richten met een bar en een ruim bemeten vierkante tafel heb je de indruk dat je in een hip restaurant zit.”

Boven heerst een heel andere sfeer. Daar voert wit de boventoon. Daardoor komen de vele rode accenten extra goed tot uiting. De ouderlijke slaapkamer heeft veel weg van een open loft.

Lounge
‘Lounge’ is misschien wel de meest aangewezen term om de stijl van deze woning te omschrijven, maar daar is Kenneth het niet helemaal mee eens. “Lounge associeer ik vooral met een sobere, kille inrichting en dat heb ik hier absoluut proberen te vermijden. Ik heb gestreefd naar een hippe look met een huiselijke, cosy sfeer. Ik wil ’s avonds thuiskomen en mij goed voelen. Als je dat effect na twee tot drie jaar nog steeds bereikt, ben je in je opzet geslaagd.”

Op zoek naar de ultieme partysfeer...
Reizen is één van de grote hobby’s van onze gastheer. De indrukken die hij in het buitenland opdoet, komen duidelijk terug in het ontwerp en de inrichting van de woning. “Ik ben verzot op het eiland Ibiza”, geeft Kenneth onomwonden toe. “Er heerst een soort kunstenaarssfeer. Diezelfde ‘partysfeer’ proberen we hier op te wekken aan de hand van indirecte sfeerverlichting, muziek, design en kunst.” Ook de aankleding van de tuin draagt bij tot die zuiderse look: olijfbomen, sinaasappelbomen, druivelaars... het zou hier evengoed Frankrijk, Italië of Spanje kunnen zijn.

Bron: Special Bouwen; Tekst: Tim Torfs, Fotografie: Tom D’haenens – 2007


Nog inspiratie opdoen?
Klik hier voor andere inspirerende projecten

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in