Woonbesprekingen

Binnenkijken bij Massimo Pignanelli

Binnenkijken bij een architect is vaak een aparte ervaring. Je betreedt het visitekaartje van de ontwerper, waarbij je aparte invalshoeken ontdekt. Die aparte invalshoeken zie je ook in de loft van de Hasseltse architect Massimo Pignanelli. Loft M heeft een open en modernistisch interieur in zwart en wit, met zowel een dag- als een nachtsfeer. Kijk mee binnen.
Identikit Loft M
Loft M - zicht op ingang badkamer en slaapkamer.
  • Type woning: Loft
  • Bouwjaar/renovatiejaar: 2008
  • Woonoppervlakte: 100m²
  • Budget: € 90 000 (afwerking vanaf casco)
  • Opvallende materialen: zwart/wit concept, ruw beton vs. strakke zwart/witte vlakken.
  • Opvallende technieken: vloerverwarming, gepolierd beton, zelf ontworpen verlichting
  • Krachtlijnen: Oppervlaktewinst door overlapping functies; Zo weinig mogelijk littekens, alles is verstopt; Openheid; Functionele flexibiliteit; Het zwart-wit concept = vrijheid om kleur toe te voegen
  • Architect:
    Pignanelli Massimo - MASS architects
    Meldertstraat 30b6, 3500 Hasselt, 0477-845506

Wensen van de bouwheer

Architect Massimo Pignanelli wilde voor zichzelf en zijn partner een hedendaagse loft, zonder al te veel littekens en met een zo open mogelijke sfeer. “De loft moest daarbij tonen hoe je efficiënt kunt wonen op zo’n kleine oppervlakte en dat zonder te veel visuele afleiding. En de loft moest ook mijn visitekaartje zijn. Het heeft me dan ook bloed zweet en tranen gekost. Een beslissing nemen over een huis voor jezelf is niet eenvoudig!”

Concept van de woning

“Ik hou niet van overdaad. Bovendien ben ik geïnspireerd en geïntrigeerd door de modernisten. Om een sobere look te creëren, heb ik gekozen voor twee sobere, maar toch contrasterende kleuren: zwart en wit. Dit contrast vormt de constante van het ontwerp."

Door de woning lopen

Als je de loft binnenkomt, word je ontvangen in een groot ogende woonruimte. In deze open ruimte leven (zitten, eten, ontvangen) en werken de eigenaars.

Massimo: “De open loft wordt gestructureerd door 4 lichtlijnen van leefzone tot slaapzone. Om de openheid te bewaren situeerde ik zoveel mogelijke B- functies tegen de gesloten delen van de ruimte, de zijwanden. Op deze manier kan het natuurlijke licht via het raam aan het terras binnen in het leefgedeelte.”

Duurzame technieken en energie

De loft maakt deel uit van een nieuw complex met loften, midden in het centrum van Hasselt. Het is een inbreidingsprojects van 18 appartementen, met bijhorende parkeerplaatsen. Alle leefdelen zijn op het zuidwesten gericht en hebben als zonwering houten lamellen die ook inkijk vanaf de straat verhinderen.

Architect Massimo Pignanelli kocht de loft casco, dus zonder binnenwanden. Ook voor de inrichting gebruikte hij geen vaste wanden. "Eigenlijk kun je de loft gewoon strippen tot een lege ruimte. De volgende gebruiker kan zo heel gemakkelijk zijn eigen ding doen." Op die manier is de loft natuurlijk ook een duurzaam concept.

Als verwarming koos Massimo voor vloerverwarming, regelbaar per zone. "In de badkamer heb ik een bijkomende convector geplaatst en in de leefzone een gashaard. Alle natte delen worden mechanisch verlucht. De 4 lichtlijnen die de ruimte verlichten, heb ik zelf ontworpen.”

Auteur: Gretel Kerkhofs - juni 2013

Meer wooninspiratie?

Bekijk ons moodboard Houses in the picture op Pinterest.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in