Woonbesprekingen

Binnenkijken bij Egide Meertens Architecten

Architect Egide Meertens en zijn team ontwierpen voor een Nederlands echtpaar een vakantiewoning in de Ardennen, met een prachtig uitzicht op de vlakbij gelegen vallei. Die vallei is vanuit elke hoek van de woning zichtbaar, zodat er een hele boeiende relatie ontstaat tussen binnen en buiten.

  Identikit
 
 • Type woning: vrijstaande (vakantie-)woning
 • Locatie: La Roche-en-Ardenne
 • Bouwjaar: 2009
 • Woonoppervlakte: 270m²
 • E-peil/K-peil: K43
 • Opvallende materialen: streekgebonden materialen (leisteen, breuksteen, houten schrijnwerk)
 • Opvallende technieken: warmtepomp
 • Krachtlijnen: De oervorm van een woning, respect voor de omgeving, streekgebonden materialen, relatie vanuit de woning met de straat en met het uitzicht, beleving in de woning.
 • Architect:
  Egide Meertens Architecten,
  Iers Kruisstraat 60, 3770 Riemst, 012-45 30 70

Wensen van de bouwheer

De bouwheer wilde een open interieurconcept met heel veel daglicht. De architect mocht er echter geen doorkijkwoning van maken. De woning is bedoeld als vakantiewoning, later als permanente residentie. Buiten de normale functionele eisen en wensen liet de opdrachtgever architect Egide Meertens en zijn team volledig vrij.
 

Uitdaging voor de architect

Deze vakantiewoning ligt in Cielle, bij La Roche-En-Ardenne, aan de rand van een groene vallei. Het geweldige uitzicht vanaf het perceel op de wijde omgeving kreeg een grote rol in de conceptuele uitwerking van de woning. Architect Egide Meertens: “De lokale voorschriften ruimtelijke ordening legden ons strikte beperkingen op voor wat betreft vormgeving, bouwvolume en afmetingen van het huis. De uitdaging was dus om binnen die voorschriften en binnen het opgegeven budget een zo mooi en ruim mogelijke vakantiewoning te ontwerpen die later ook als permanente woning kan dienen.”

Door de woning lopen

Het geheel van de woning bestaat uit 2 afzonderlijke delen. Aan de straatzijde liggen de garages in een rechthoekig volume, terwijl de eigenlijke woning meer naar achteren ligt, evenwijdig met de straat. De woning is opgevat als de oervorm van een huis: vloer, muren en een zadeldak.

Het woonvolume is langgerekt en loopt over de volledige beschikbare bouwbreedte. De verschillende ruimtes liggen allemaal langs mekaar en lopen naadloos in mekaar over: de leefruimte ligt in het verlengde van de eetruimte en de keuken, en loopt verder door in de nachtruimtes.

De eigenaars zorgden zelf voor de inrichting van het interieur. Ze kozen voor een vrij natuurlijk, maar rijk kleurenpalet. De dame des huizes, Anjo Vrieling, is zelf kunstenares en de schilderijen in de vakantiewoning zijn van haar hand. 

Duurzame technieken en energie

De opdrachtgevers kozen er voor om in de nabije toekomst zonnewering langs binnen te plaatsen, hoewel de architect een voorkeur heeft voor zonwering geïntegreerd aan de buitenkant van het schrijnwerk. De verwarmingsinstallatie op lage temperatuur wordt gestuurd door een warmtepomp. Een ventilatiesysteem met recuperatie van warmte zorgt voor verse lucht.
Het is voor het architectenbureau Egide Meertens een evidentie dat elke woning goed geïsoleerd wordt, dat geldt dus ook voor deze vakantiewoning.
Lokale en duurzame materialen zoals natuursteen, hout en leien zijn in de woning verwerkt.
 
Auteur: Gretel Kerkhofs – mei 2013
 

Meer inspiratie op Pinterest
Nog meer foto's en beelden van architectuur, interieurs en woonspullen vind je op onze Pinterest-pagina. Om nog meer wooninspiratie op te doen!
Binnenkijken bij Egide Meertens
Tweewekelijks gunnen we onze bezoekers een kijk in spraakmakende Belgische woningen, lofts en appartementen. Samen met vooraanstaande architecten en interieurarchitecten presenteren we de mooiste woningrealisaties, zowel nieuwbouw als renovatie. 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in