Woonbesprekingen

Binnenkijken bij Blockoffice-architecten

Architect Frederik Standaert van Blockoffice-architecten ontwierp voor zichzelf een compacte, kubusvormige woning, waarbij hij ook de volledige interieurinrichting voor zijn rekening nam. Interieur en exterieur lopen mooi in mekaar over dankzij het gebruik van grote ramen. Kijk mee binnen bij Blockoffice.

Identikit  
 
  • Type woning: vrijstaande eengezinswoning
  • Locatie: Herk-de-Stad
  • Bouwjaar: 2006
  • Woonoppervlakte: 280m²
  • Opvallende materialen: donkere gevelstenen in combinatie met buitenpleister en houten latten (thermisch verduurzaamd)
  • Opvallende technieken: zonnepanelen, ventilatiesyteem D met warmterecuperatie
  • E-peil: 80
  • K-peil: 39
  • Krachtlijnen: ruimtelijkheid en openheid, veel licht, interieur op maat en harmonieus gebruik van kleuren en materialen
  • Architect (ook van het interieur): Frederik Standaert - Blockoffice-architecten, Windmolenstraat 78, 3500 Hasselt. Tel: 0486/51 40 89

Ruimtelijk concept

Voor zijn eigen woning wilde architect Frederik Standaert van Blockoffice-architecten een zo ruimtelijk mogelijk woonconcept creëren met ruime aandacht voor licht en luchtigheid. Hij ontwierp daarop een vrij compacte woning, zonder bekrompen interieurbeleving. Architect Frederik: “Vanbinnen werkte ik de woning volledig open en realiseerde zo een soort ‘loftgevoel’. Daarin vormt de witgelakte metalen trap in Z-vorm het meest opvallende element.”

Inplanting en indeling

De woning van Frederik is ingepland in een hellend terrein, waardoor de kelder aan de voorkant – met garages - boven het maaiveld uitsteekt. Dit geeft het bouwvolume een specifiek aanzicht en hierdoor bestaat de woning ook uit drie volwaardige bouwlagen.

“Het kelderniveau bevat bergruimte en een dubbele garage. De gelijkvloerse verdieping bestaat uit een open leefruimte geschakeld in een L-vorm, met daarbij de nodige functionele ruimtes zoals berging, wasplaats, inkom, toilet.

De verdieping bevat twee slaapkamers, een badkamer, patio en een open bureel. Beide verdiepingen worden visueel met elkaar verbonden door middel van een vide boven de eetruimte.”

Duurzame aspecten en energie

In de toekomst komt er aan de buitenkant van de ramen zonwering, in de vorm van houten lamellen.
Binnen bevat de woning ventilatiesysteem D met warmterecuperatie. Zonnepanelen zorgen voor elektriciteit. Verwarmen doet Frederik met een condenserende aardgasketel, via vloerverwarming. Dankzij het compacte concept en de isolatie haalt dit vrijstaande huis, gebouwd in 2006, een E-peil E80 en K-peil K39.

Interieur - Outdoor

Voor de inrichting van de woning zorgde architect Frederik ook zelf. “Ik heb het voornamelijk witte interieur zelf ontworpen, op maat van de binnenruimtes en in harmonie met de buitenomgeving. De badkamer, de keuken en allerhande maatkasten maken integraal deel uit van het geheel. Op die manier wilde ik een totaalconcept realiseren.”

De relaties tussen interieur en exterieur zijn maximaal, door de toepassing van grote raamvlakken. Het tuinontwerp is volledig in overeenstemming met de gehele stijl van de woning.”
In het interieur werden volgende materialen toegepast: composiet, gelakte MDF, eikfineer, epoxy, staal en glas.

Krachtlijnen van het ontwerp

1. Ruimtelijkheid
2. Rijke lichtinval
3. Interieur op maat
4. grote interne openheid
5. Harmonieus kleur- en materialenpakket


Auteur: Gretel Kerkhofs - mei 2013

Binnenkijken bij Blockoffice-architecten
Tweewekelijks gunnen we onze bezoekers een kijk in spraakmakende Belgische woningen, lofts en appartementen. Samen met vooraanstaande architecten en interieurarchitecten presenteren we de mooiste woningrealisaties, zowel nieuwbouw als renovatie. 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in