Bestaande praktijk krijgt woonvolume als bovenbuur
In het West-Vlaamse Assebroek had een jongedame haar kinesistenpraktijk. In het West-Vlaamse Assebroek had een jongedame haar kinesistenpraktijk. De locatie beviel haar zo goed, dat ze besloot om het gebouw uit te breiden met een woonvolume. Om dit te realiseren schakelde ze LMS Vermeersch in. Het architectenbureau ontwierp een eigenzinnige constructie, die er op anderhalve week tijd stond.
Identikit | |
|
Wensen van de bouwdame
De bouwdame, een jonge kinesiste, kocht destijds een gebouw vlakbij Brugge om haar praktijk in onder te brengen. Gezien de rustige locatie en de mooie tuin besliste ze om de praktijk uit te breiden met een eengezinswoning.
Ze wenste een budgetwoning - met een hedendaagse uitstraling - bovenop het bestaande volume. Al het moderne comfort moest aanwezig zijn en ook een flexibele interieurinrichting stond op haar verlanglijstje.
Verder was een snelle opbouw van de eengezinswoning vereist. De kinesiste wou immers blijven werken in haar praktijk tijdens de renovatie. De onderliggende praktijk en de patiënten mochten geen hinder ondervinden van de renovatiewerken.
Karaktervolle volumes
Architectenbureau LMS Vermeersch bedacht een eigenzinnige constructie met twee extra verdiepingen op het bestaande gebouw. Zo ontstonden er drie volumes met elk een uitgesproken karakter en functie. Onderaan bleef de praktijk behouden. Daarboven kwam enerzijds een met zink beklede kijkdoos met een schitterend uitzicht op de tuin en anderzijds een meer gesloten volume met een houten gevelbekleding.
Niveauverschil
Er is een klein niveauverschil op de eerste verdieping tussen het hoofdvolume met topgevel en het nevenvolume met plat dak. Het hoofdvolume bestaat uit één open ruimte met een leefruimte, een keuken en een ruim balkon. De achtergevel is volledig gericht op de mooie tuin. Het hoofdvolume bevat tevens een mezzanine met bureau en een logeerkamer. Het nevenvolume bevat een slaapkamer, een badkamer, een toilet en een berging.
Een staalskelet, waarop geprefabriceerde dak– en wandelementen kwamen, zorgde voor een snelle, lichte constructie. Aan het bestaande pand moesten er amper constructieve ingrepen gebeuren. De garage werd wel gedeeltelijk omgetoverd tot een privé-inkom inclusief een vestiaire, een wasruimte en een technische ruimte.
Snelle opbouw
Het staalskelet werd in amper drie dagen tijd gemonteerd. Het aanbrengen van de Unilinpanelen nam minder dan vijf dagen in beslag. Op anderhalve week tijd creëerde men zo een volledig nieuw volume.
De luifel aan het hoofdvolume reikt circa twee meter voorbij het raam en zorgt zo voor de nodige bescherming tegen de zomerzon. De kleinere ramen in het zuidelijke gedeelte liggen circa dertig centimeter diep in de gevel.
Voor een verregaande isolatie zorgden onder meer de geprefabriceerde elementen en de bijkomende voorzetwanden. Tussen het bestaande plafondrooster en het nieuwe vloerrooster werd geïsoleerd met rotswol en EPS-korrels. De isolatie herleidde de vraag naar energie tot een minimum. De verwarming van de uitbreiding werd aangesloten op de bestaande condensatieketel. Voor de ventilatie zorgt een systeem C.
Krachtlijnen van het ontwerp
- De snelle opbouw zorgde voor een minimum aan hinder en werkte kostenbesparend
- Het minimale, eigen gewicht van de uitbreiding
- Het nieuwe volume fungeert als kijkdoos op de prachtige, omliggende natuur
- De hedendaagse vormgeving is gebaseerd op het straatbeeld met rijzige, straatgerichte topgevels geflankeerd door horizontale uitbouwen
Auteur: Daan Slingers