Architectuur

Architectuurwedstrijd ‘Een nieuw leven voor villa’s en fermettes’

Voor het zesde opeenvolgende jaar organiseert bis een architectuurwedstrijd. Het thema van 2014 ‘‘Een nieuw leven voor villa’s en fermettes’’, spreekt duidelijk heel wat architecten aan: meer dan 50 ingediende projecten, een nieuw record. De 5 geselecteerde projecten worden tijdens bis tentoongesteld in hal 7.
 

Op het einde van de vorige eeuw droomde Vlaanderen zich een eindeloos landschap bijeen van villa’s en fermettes. Het vrijstaande huis met de wagen ervoor was het geprefereerde woonbeeld bij de welstellende, hardwerkende middenklasse. Na 40 jaar en twee generaties later hebben de tuinen vaak aan kwaliteit gewonnen maar zijn de woningen aan een grondige vernieuwing toe. De originele bewoners ruilen de panden voor vlotter bereikbare, kleinere en onderhoudsluwere woongelegenheden. Jonge gezinnen trekken opnieuw de buitenwijken in en besteden veel tijd en energie aan het aanpassen en renoveren van het huis aan de hedendaagse eisen en normen.
 
De bouwwoede uit de jaren 1960 tot 1990 bracht weliswaar een zekere verscheidenheid aan modellen voort, toch waren de meeste gebaseerd op standaard-plannen van een ‘sleutel-op-de-deur’-bedrijf. Zelden werd er rekening gehouden met de oriëntatie, de isolatie beperkte zich tot het minimum en een gevoeligheid voor de context van de woning was ver te zoeken.
Er ligt aldus een grote en boeiende uitdaging in het actualiseren van die bestaande woontypes in de stedelijke rand.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in