Terras & verhardingen
Tuinhuisjes/carports

Zout strooien op je oprit? Hoe werkt het?

Strooizout, je hebt er vast en zeker al wel eens van gehoord. Dit komt erg van pas wanneer de winter eraan komt en je oprits wilt strooien. Maar wat is het nu exact? Hoe werkt het? En wanneer moet je het gebruiken? Heel veel vragen waar wij je het antwoord op bezorgen!

Wat is strooizout?

Strooizout zijn specifieke korrels zout die je gebruikt om op de stoep of de oprit te strooien als het gevroren of gesneeuwd heeft. Dit om wegen en paden gladvrij te maken. Op de weg kan er steenzout, vacuümzout of zeezout gestrooid worden. Het is dus absoluut niet hetzelfde als keukenzout. Het is minder zuiver en de korrels zijn gewoonweg te grof om in de keuken te gebruiken.

Hoe werkt strooizout?

De werking van strooizout is niet zo moeilijk. De korrels zout trekken het vocht aan dat zich op de weg bevindt. Het vriespunt van het water op de weg zal verlaagd worden door het zout en daardoor zal de oprit of het voetpad dus minder glad worden en zal de ijslaag gaan smelten. Het strooizout heeft dus een zeer goede werking wanneer de temperatuur zich net onder het vriespunt bevindt. Wanneer het te hard vriest, moet het zout te veel verlagen en lukt dit niet omdat de temperatuur té koud is. Bij een maximum van -12 kan strooizout zijn effect nog behouden.

Wanneer beginnen met strooien?

Een belangrijke vraag als je strooizout kopen gaat, is wanneer je het dan effectief moet gaan gebruiken? Preventief strooien kan als er vriestemperaturen of sneeuw voorspeld worden. Wanneer je niet in die mogelijkheid bent, is het aangeraden om toch wel meteen zout te strooien als het effectief begint te sneeuwen of te vriezen. De meest veilige situatie creëer je natuurlijk wel door preventief te strooien.

Het gemak van een zoutstrooier

Zout strooien, het is nogal een klus. Zeker wanneer je een grote oprit hebt of wanneer je bijvoorbeeld de buren helpt met ook hun oprit/voetpad gladvrij te maken. Gelukkig is daarom de zoutstrooier uitgevonden. Het is een erg handig gerief dat ervoor zorgt dat het zout gelijkmatig wordt gestrooid en je hoeft het niet eens aan te raken. Het is een veel snellere manier om je oprit ijsvrij te krijgen dus het is een zeer goede investering.

Strooiwagen kopen

Vertoef je graag in de tuin? Dan moet deze natuurlijk ook ijsvrij gemaakt worden. Als je een grote tuin hebt, is het ijsvrij maken van de tuin met de hand niet mogelijk. Dit duurt veel te lang en daarom is een strooiwagen een goed idee. Je kan kiezen uit een duwstrooier of een getrokken strooiwagen. Dan is er nog de keuze tussen een vallende of roterende strooiwagen. Zaken waar je goed over moet nadenken als je een grote tuin hebt en de winter in aantocht is!

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in