Verlichting
Welzijn

Zo benut je natuurlijk daglicht in huis optimaal

Daglicht is het meest prettige licht voor onze ogen en ook voor ons welzijn is dit licht cruciaal. Dit zijn vijf manieren om natuurlijk daglicht in huis optimaal te benutten.

 1. Zet je bureau voor het raam
  Als je een thuiskantoor hebt, dan plaats je een bureau het beste vlak bij een raam om lekker veel daglicht te hebben tijdens het werk. Een raam is ook de beste plek voor een werkblad in de hobbykamer.
 2. Creëer een leeshoek in het raam
  Als je je vensterbank omtovert tot leeshoek, dan profiteer je overdag van het beste licht om bij te lezen. Plaats een staande lamp in de buurt van het raam voor voldoende licht als het buiten donker wordt.
 3. Maak een kruidentuin op de vensterbank
  Het raam is de beste plaats voor een kruidentuin. Kruiden in het raam staat niet alleen gezellig. Je hebt zo op elk moment verse kruiden voor je maaltijden.
 4. Creëer een binnentuin bij het raam
  Alle planten hebben natuurlijk licht nodig en er is geen betere plaats dan dichtbij het raam. Kies de planten waar je blij van wordt en die de hoeveelheid licht en warmte aankunnen die het raam hen biedt. Een raam op het zuiden wordt nu eenmaal warmer en biedt meer en feller licht dan een raam op het noorden. Plant de planten in mooie potten om optimaal te genieten van je minituin. Hier vind je potten in alle soorten en maten.
 5. Laat het aanrecht doorlopen tot het raam
  In de meeste keukenontwerpen bevindt de spoelbak zich op de plek voor het raam, zodat je zicht naar buiten hebt. Het kan een bewuste keuze zijn om de spoelbak in de keuken ergens anders te plaatsen. Je kunt het raam ook betrekken bij de keuken. Bijvoorbeeld door het aanrechtblad door te laten lopen tot aan het glas. Dat is niet alleen een geweldige manier om de ruimte bij het raam functioneel te gebruiken. Dit ontwerp maakt het ook mogelijk om maximaal natuurlijk licht te gebruiken in de keuken. De belangrijkste voorwaarde voor het installeren van een aanrecht tot in het raamkozijn is dat het raam op dezelfde hoogte zit.

Vraag je je af hoe je voor meer daglicht in je woning zorgt? In dit artikel lees je hoe je meer daglicht binnenhaalt.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in