Koeling

Zijn mobiele airco’s de kosten waard?

Terwijl je de kalenderpagina's naar de zomer bladert en de temperatuur begint te stijgen, is het tijd om na te denken over hoe je kunt voorkomen dat hete lucht je plezier verpest. Als je al een effectief centraal systeem hebt, hoef je niet veel werk te doen — verander gewoon de filters en je bent klaar om te gaan. Als je echter niet over voldoende airconditioning beschikt, is dit het moment om je plannen te maken, zodat je niet overrompeld wordt door een vroege hittegolf. Als je aan koele lucht denkt, heb je een paar opties, waaronder een mobiele airco 9000 btu. Deze zijn het afgelopen decennium steeds populairder geworden, maar zijn ze ook het geld waard?

Hoe werkt een mobiele airconditioner? 

Mobiele airconditioners werken net als elk ander soort airconditioner, of het nu een raamunit of een centraal airconditioningsysteem is. Chemisch koelmiddel stroomt door een reeks opgerolde buizen en absorbeert de warmte van binnenuit. De warmte wordt dan via een afvoerslang naar buiten afgevoerd. Het belangrijkste verschil is dat bij raam AC de warmte wordt afgegeven door het gedeelte van de unit dat uit het raam hangt. Voor mobiele units wordt warme lucht naar buiten geleid door een enkele of dubbele slang die eruitziet als een flexibele drogeropening. Een draagbare AC-unit wordt meestal geleverd met een enkele slang en een raamkit waarmee je het ventilatiesysteem snel en gemakkelijk kunt instellen. Het is een beetje een misvatting dat mobiele airconditioningsystemen in een opwelling naar verschillende kamers kunnen worden verplaatst. Omdat lucht door een raam moet worden afgevoerd, moet bij het verplaatsen van een unit ook de uitlaatopening worden verplaatst. Dit is eenvoudiger met een raamkit, maar veel mensen zullen het niet zo handig vinden als het vervoeren van een elektrische kachel van kamer naar kamer.

De voordelen van een mobiele airco

Een mobiele airconditioner heeft veel voordelen, hieronder geven we hier twee goede voorbeelden van:

  • Het geeft je toegang tot je ramen. Voor appartementen met slechts een paar ramen kan het blokkeren van de enige bron van natuurlijk licht met een dikke raameenheid een niet-starter zijn. Mobiele airconditioners bieden je ook enige flexibiliteit over waar je de unit plaatst om te werken met de verkeersstroom in je kamer.
  • Het is direct uit de doos klaar voor gebruik. Je hebt geen hulp nodig bij het installeren van een draagbare airconditioner - of een vriend om je te helpen deze op zijn plaats in je raam te tillen. Je hebt zelfs geen gereedschap nodig als je een handige raamkit krijgt om de uitlaatslang op zijn plaats te plaatsen met je raam op een kier. Het enige wat je hoeft te doen is de stekker in het stopcontact te steken om de hitte te verslaan. 

Het kan dus zeker een goede investering zijn om mobiele airco’s aan te schaffen, al moet je niet per se verwachten dat je het apparaat eenvoudig van je slaapkamer naar je keuken kunt verplaatsen zodat je in alle koelte een sapje kunt maken met je beste slowjuicer. Hier gaat namelijk wel degelijk wat werk in zitten, maar toch zal de draagbare airco een welkome toevoeging zijn in je woning.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in