De verzekeraar

Welke verzekering vergoedt een autobrand in mijn garage?

Een auto in de garage parkeren is nog steeds de veiligste optie voor wie diefstal wil voorkomen. De garage biedt daarnaast een goede bescherming tegen weersinvloeden, vandalisme en marterschade. Maar heb je er al over nagedacht wie de schade zal vergoeden als de auto een brand zou veroorzaken? De brandverzekering biedt namelijk meestal geen dekking.

Brandverzekering dekt de autoschade vaak niet

Wanneer een auto in de eigen garage uitbrandt, kloppen veel mensen al snel aan bij de brandverzekeraar. De brandverzekeraar zal de schade aan het huis vergoeden, maar het is allesbehalve een certitude dat de brandverzekeraar ook de schade aan de auto zal betalen. De meeste brandverzekeringen bevatten namelijk een uitsluiting voor geparkeerde motorvoertuigen. De schade aan het huis is dus wel gedekt, maar de schade aan de auto niet.

Bij sommige verzekeraars is het wel mogelijk om een extra dekking te onderschrijven waarbij de gestalde auto wel is verzekerd, vaak maar tot een maximale waarde. Ter indicatie: bij het Surround Package van Baloise gaat het om 60.000 euro (excl. btw). Niet alle verzekeraars promoten deze mogelijkheid, maar vaak kan je er wel gewoon om vragen.

BA-verzekering is zelden een oplossing

Ook de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid is meestal geen hulp. Deze verzekering is er namelijk om de schade te dekken die wordt veroorzaakt aan anderen en dat is hier niet het geval: het gaat om schade aan de eigen woning en de eigen auto.

In sommige gevallen kan de BA-verzekering wel interessant zijn, namelijk wanneer een auto in de garage van een appartementsgebouw is geparkeerd. Vroeger wuifde de BA-verzekeraar de aansprakelijkheid dan van zich af, omdat de auto op dat moment niet in het verkeer zou zijn. Het Hof van Justitie heeft dit echter al teruggefloten. Als een auto in een privégarage van een gebouw vuur vat door een probleem met het elektrische circuit, moet de BA-verzekeraar de veroorzaakte schade toch vergoeden. Dit is zelfs het geval als de auto voor de brand al meer dan 24 uur niet verplaatst is.

Deze uitspraak is naar de toekomst toe niet onbelangrijk. Elektrische wagens en hybride wagens, die de voordelen van elektrisch rijden met die van verbrandingsmotoren combineren, winnen aan belang. Tegelijkertijd zijn er al richtlijnen omtrent het plaatsen van elektrische laadpalen in appartementsgebouwen. Steeds vaker zal een elektrische auto opladen in de garage van een appartementsgebouw en dat verhoogt natuurlijk het risico op schadegevallen. In de praktijk zal je hier als verzekerde echter weinig van merken, omdat het vooral gaat om een discussie tussen de BA- verzekeraar en de verzekeraar van het appartementsgebouw (blokpolis).

Omniumverzekering aanspreken

De brandschade aan de auto zal in principe worden vergoed door de omniumverzekering, een autoverzekering die in België niet verplicht is. Deze verzekering vergoedt alle schade aan de auto, ook als je zelf in fout bent of als de schade door een brand is veroorzaakt. Het is een vrij prijzige verzekering die desondanks aan te raden is bij een nieuwe auto. Bij een oudere auto kan je ook een kleine omnium overwegen. Bij de kleine omnium is de schade door een ongeval waarbij je zelf in fout bent niet gedekt, maar bijvoorbeeld de schade door een brand wel. Deze omniumverzekeringen maken een uitbreiding op de brandverzekering overbodig.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in