Isoleren
Dakwerken

Welke keuze maken voor de isolatie van je hellend dak?

Een hellend dak isoleren biedt heel wat voordelen. Het vermijdt niet alleen warmteverlies in de winter, maar het zorgt er bovendien ook voor dat de warmte buiten blijft in de zomer. Hiernaast zorgt een goed geïsoleerd dak ook voor een aanzienlijke besparing op je energiefactuur.

Alle informatie omtrent dakisolatie, premies, verplichtingen,... lichten wij voor jou uit in dit artikel.

Soorten dakisolatie

Er bestaan verschillende isolatiemogelijkheden voor een hellend dak. De drie meest gekozen materialen voor het isoleren van een dak zijn isolatieplaten, minerale wollen en ecologische isolatiematerialen.

Gaat je voorkeur uit naar een minerale wol, dan kun je kiezen uit rotswol of glaswol. Deze materialen zijn meestal verkrijgbaar in rollen, platen of dekens. Minerale wollen versterken op een efficiënte manier de thermische en akoestische isolatie van een woning. Meestal worden minerale dekens en rollen voor dakrenovaties en hellende daken gebruikt. De reden hiervoor is dat deze materialen zeer flexibel zijn. Bovendien zijn ze verkrijgbaar aan zeer aantrekkelijke prijzen. De enige voorwaarde is echter wel dat er genoeg ruimte moet zijn voor de plaatsing.

Dakisolatieplaten bestaan gewoonlijk uit PIR, PUR, EPS, XPS of Resolschuim. Het zijn minder milieuvriendelijke materialen, maar hun voordeel is wel dat ze weinig plaats vragen. Deze platen werken zeer goed bij platte daken, maar kunnen ook voor de isolatie van een hellend dak gebruikt worden.

Duurzaamheid en milieuvriendelijkheid wordt de laatste jaren steeds belangrijker. De keuze aan ecologische isolatiematerialen wordt dan ook steeds groter. Ecologische isolatiematerialen zijn schimmelbestendig en vochtregulerend en kunnen bestaan uit houtwol, schapenwol, kurk, vlaswol enz...

Enkele aandachtspunten bij de isolatie van je dak

Voor je het dak isoleert is het belangrijk om 3 aandachtspunten in het achterhoofd te houden.

  • Welke functie zal je zolder hebben? Gebruik je het als extra woonruimte of als opbergruimte?
  • Hoeveel vierkante meter dient er geïsoleerd te worden?
  • Ga na, afhankelijk van het isolatiemateriaal, of je premies kunt aanvragen voor de isolatie van je hellend dak.

Verplichtingen en premies

Het plaatsen van dakisolatie is sinds 2020 verplicht, voor zowel nieuwbouwwoningen als bestaande woningen. Gelukkig kun je voor het isoleren van je dak aanspraak maken op premies.

Om hiervoor in aanmerking te komen geldt een minimum isolatiewaarde (Rd-waarde) van 4,5 m² K/W. Vervolgens dienen de werken ook door een erkende aannemer uitgevoerd te worden. Laat je de isolatiewerken uitvoeren door een dakisolatiespecialist, dan zal de premie €4 per vierkante meter bedragen.

Wat is het prijskaartje?

De prijzen voor het isoleren van een dak zijn afhankelijk van een aantal factoren. Deze zijn o.a. het gekozen materiaal, het soort dak, de oppervlakte van het dak en de functie van de ruimte.

  • Ga je minerale wol plaatsen, dan zullen de prijzen variëren tussen 25 en 30 euro per vierkante meter.
  • Dakisolatieplaten zullen tussen de 30 en 60 euro per vierkante meter kosten
  • Ecologische materialen zullen tenslotte gepaard gaan met een kostprijs liggend tussen de 45 en 60 euro per vierkante meter.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in