Energie

Welk energielabel wil jij voor je vaatwasser?

Er zijn natuurlijk veel zaken waar je op let bij de aanschaf van een vaatwasser, zoals het merk, het formaat en of het al dan niet een inbouwmodel is. Een van de belangrijkste overwegingen is de energiezuinigheid.

Energielabels

Vroeger waren energielabels van A tot en met G te koop. Een A+-label kan zeer zuinig klinken, maar aangezien er momenteel enkel vaatwassers te koop zijn van A+ tot en met A+++ -, haal je met een A+-vaatwasser het minst zuinige model in huis. Bij het toekennen van een energielabel aan een vaatwasser wordt niet enkel het stroomverbruik maar ook het waterverbruik gemeten.

Ecologische programma's

Nieuwere apparaten hebben innovatieve eigenschappen en speciale functies en programma’s waardoor ze nog zuiniger zijn. Denk bijvoorbeeld aan apparaten met zeoliet technologie die het mogelijk maakt om met extra lage temperaturen te drogen. Of wat dacht je van vaatwassers die sensoren hebben om de vervuilingsgraad van je afwas te meten, zodat ze de duur van het programma en de hoeveelheid water en afwasmiddel hierop aan kunnen passen? Met het oog op innovatie is het altijd aan te raden om uit de nieuwste modellen te kiezen. Daarnaast kun je natuurlijk extra geld besparen per cyclus door een energievergelijker te raadplegen en een goedkoop contract af te sluiten.

Is een zuiniger energielabel het waard?

Als je vaatwasser stukgaat en je wellicht geen gevuld spaarpotje hebt om een nieuwe te kopen, kan de verleiding groot zijn om voor een goedkopere A+- variant te gaan. Je kunt je afvragen of de hogere aanschafprijs van een A++ of een A+++ het wel waard is. Natuurlijk bespaar je op den duur wel op stroomkosten, maar je zult hiermee waarschijnlijk enkel een deel van het kostenverschil dekken. Financieel gezien is de duurzame keus nog niet zo makkelijk uit te rekenen. De terugverdientijd kan wat jaartjes kosten. Maar met het oog op het milieu is een zuiniger energielabel het altijd waard.

Hoeveel zuiniger is een A+++ -10%?

De -10% laat je weten dat de A+++-10% maar liefst 10 procent zuiniger is dan de gewone A+++-variant. Een A+++- model is op zijn beurt 10 procent duurzamer dan een A++. Elk plusje staat dus voor 10 procent. Als je puur naar het gemiddelde energieverbruik kijkt per cyclus, zal een A+++-10% vaatwasser 0,73 kWh verbruiken, waardoor je per afwasbeurt 0,16 cent per wascyclus kwijt bent aan energie. Met een A-vaatwasser verbruik je per cyclus gemiddeld 1,1 kWh, waardoor je 0,24 cent betaalt per afwasbeurt. Een A+++-10% verbruikt bovendien 2,5 tot 7,5 liter minder water per cyclus dan een A-vaatwasser.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in