Koeling

Wat hebben een airco en een koelkast gemeen?

Op het eerste gezicht lijkt het misschien een beetje een gekke vergelijking. Maar een airco en een koelkast hebben meer met elkaar gemeen dan je zou denken. Deze twee apparaten werken namelijk op ongeveer dezelfde manier.

Airco en koelkast: van binnen naar buiten

Een airco en een koelkast hebben allebei hetzelfde doel: een ruimte koeler maken. Voor een airco gaat het om bijvoorbeeld je woonkamer of slaapkamer, terwijl een koelkast alleen de ruimte binnen het apparaat hoeft te koelen. Hoewel het formaat van de ruimte dus verschilt, gaan beide apparaten op dezelfde manier te werk.

Ze onttrekken de warmte aan de ruimte die gekoeld moet worden en voeren deze warmte af naar buiten. Een koelkast voert de warmte af naar de keuken, terwijl een airco de warmte afvoert naar buiten.

Vaste versus mobiele airco

Er zijn vaste airco's en mobiele airco's. Vaste airco's zijn airco's die je vast in een ruimte laat installeren. Deze kun je dus niet verplaatsen. Ze bestaan meestal uit twee onderdelen. De binnenunit plaats je in huis en de buitenunit plaats je buitenshuis. Het binnendeel onttrekt de warme lucht aan de ruimte en voert dit af naar het buitendeel.

Een groot voordeel hiervan is dat het buitendeel het meeste geluidsoverlast geeft. Hier zul je in huis dus weinig last van hebben. Als je de airco maar sporadisch gebruikt of als je deze wil kunnen verplaatsen, is een mobiele airco een uitkomst. Deze airco's hebben een afvoerslang die je naar buiten moet leiden. Dit kan bijvoorbeeld door een raam.

Mobiele airco's maken wel meer herrie, maar kosten ook minder. Ook krijg je er meer flexibiliteit voor terug. Er zijn ook vaste monoblock airco's verkrijgbaar. Deze bestaan wel maar uit één unit, maar kunnen niet verplaatst worden.

Belangrijke airco onderdelen kort toegelicht

Een aantal onderdelen van je airco zijn erg belangrijk voor de werking van het apparaat. We lichten de belangrijkste toe.

Binnen- en buitenunit

Als je een split-airco aanschaft, krijg je te maken met een binnen- en een buitenunit. De buitenunit van de airco is verantwoordelijk voor het transport van het koudemiddel. Ook geeft de buitenunit de overtollige warmte af aan de buitenlucht. De binnenunit zuigt de warme lucht uit de ruimte aan. De warme lucht wordt langs een koude warmtewisselaar geblazen. Vervolgens wordt de koude lucht door de binnenunit de ruimte weer ingeblazen.

Warmtewisselaar

De naam van dit onderdeel zegt eigenlijk al wat het doet. Bij een warmtewisselaar wisselt de warmte van het ene naar het andere medium. In het geval van een airco is dit van de binnenlucht naar het koelmiddel en van het koelmiddel naar de buitenlucht. De warmtewisselaar bestaat uit een deel in de binnenunit en een deel in de buitenunit. De leidingen vormen de verbinding tussen beide delen.

Compressor en ventilatoren

Zonder de compressor en ventilatoren zou de airco niet kunnen koelen. De compressor pompt het koudemiddel rond. Dit middel zorgt voor de warme en koude temperaturen van de warmtewisselaars. De ventilatoren in de binnen- en buitenunit zorgen ervoor dat de lucht langs de warmtewisselaars wordt geblazen. Hierdoor kan de warme lucht worden afgevoerd en de koude lucht juist de kamer in worden geblazen.

Wat houdt onderhoud van een airco in?

Als je gebruik maakt van een airco, zul je deze regelmatig moeten onderhouden. Dit is belangrijk voor een lange levensduur en goede werking van het apparaat. Zelf kun je regelmatig de units controleren op vuil en deze schoonmaken als dat nodig is. Daarnaast is het belangrijk dat de koelvloeistof af en toe bijgevuld wordt en dat de druk op het juiste niveau blijft. Het is aan te raden om jaarlijks een installateur langs te laten komen. Deze kan de airco volledig nakijken en eventueel onderdelen vervangen of repareren. Zo kom jij niet opeens op de heetste dag zonder airconditioning te zitten.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in