Tuintips

Waarom je tuin winterklaar maken belangrijk is

Nu het steeds kouder en grauwer buiten wordt, zijn we bijna niet meer in de tuin te vinden. En in de tuin bezig gaan is ook niet altijd een pretje in het najaar. De temperatuur daalt en het is niet meer zo vaak droog. Maar het is wel belangrijk om je tuin klaar te maken voor de winter, je wilt natuurlijk niet dat al je planten doodgaan en je tuin er in het voorjaar niet meer uitziet. We geven je een aantal handige tips om je tuin klaar te maken voor het koude seizoen.

Een mooie tuin in het voorjaar

Door in de winter al goed voor je tuin te zorgen, verzeker je jezelf ervan dat die er in het voorjaar weer mooi bij ligt. Onder verzorgen van je tuin vallen het snoeien van boompjes en planten, maaien, harken, schoffelen en het beschermen en verplaatsen van planten of bomen. Het is geen must, maar het is wel de moeite waard om te doen. Je kunt het beste in oktober/eind november de grote tuin verzorging doen. De kans is dan het kleinst dat gras bijvoorbeeld nog groeit en je hebt nog geen last van vorst.

Zorg voor winterharde planten en bomen

Een tuin met winterharde planten betekent zeker geen kale tuin. Door voor winterharde planten en bomen te kiezen blijft je tuin lekker groen. Dat is wel zo fijn als het buiten grauw is. Deze planten en bomen kunnen prima tegen koude temperaturen en bestaan uit grassoorten, klimplanten maar ook exotische plantensoorten kunnen winterharde planten zijn. Bijvoorbeeld bepaalde cactussoorten en palmbomen. Coniferen en laurierbomen zijn groenblijvers en ook dennen en pijnbomen geven je tuin in de winter een groen welkom. Bekijk de website van Betuwe bomen voor meer groenblijvers en andere bomen.

Verzorg je andere planten goed

De planten en bloemen die niet tegen koude temperaturen kunnen, moet je goed verzorgen. Sommigen kunnen met de juiste materialen prima buiten staan, anderen moet je echt binnen neerzitten zodra het kouder wordt, bijvoorbeeld de citroenplant. Materiaal wat veel gebruikt wordt om planten tegen de kou te beschermen is een jute zak, beschermvlies of stro. Een tip, met een dun laagje stro in een pot bedek je de grond en houd je de vorst buiten de pot. Zullen je plantjes je dankbaar voor zijn!

Vergeet je terras niet

Naast je tuin en het gazon, moet het terras ook onderhouden worden. Veeg alle gevallen bladeren weg om vlekken te voorkomen. Als je veel blad latende planten en bomen hebt, of je buren, dan is dit een karweitje dat je iets vaker moet doen. Je kunt de bladeren gerust in de borders van je tuin vegen, maar zorg er wel voor dat het geen grote hopen worden. Dan kan er schimmel ontstaan en dat wil je natuurlijk niet. Vervang de planten op je buiten tafel voor winterharde planten en als je een overkapping hebt, check dan welke planten je moet beschermen tegen vorst en verplaats ze naar binnen als dat nodig is.

Een winterklare tuin is met deze tips een super makkelijke taak. En het idee dat je in het voorjaar weer je niet-winterharde planten tevoorschijn kunt halen uit hun bescherming is zeker iets om naar uit te kijken als je dan weer met de tuin aan de slag gaat!

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in