Kunst in de tuin
-
Wat is dat nu juist? Kunst? Iemand zei ooit dat kunst de aller-individueelste expressie is van de aller-individueelste impressie… Mooi gezegd. En ook mooi om doen, je gevoelens kunnen uiten via welk medium of materiaal dan ook.
Maar kunst is wel erg subjectief. Gelukkig maar, dat maakt kunst ook zo toegankelijk. Je hoeft er helemaal geen verklaring voor te hebben. Belangrijkst is dat je het mooi vindt en dat het iets met je doet.
Kunst zie je, voel je, ervaar je als aangenaam. Het is iets extra, iets luxueus, iets dat zalig en totaal los kan staan van het dagdagelijkse leven.
Unieke beleving
Kunst in combinatie met je tuin? Dat kan! Op duizend en één manieren. Zalig als je de luxe hebt om een of ander kunstwerk in je tuin te integreren. Het groene tuinkader kan een object perfect beter tot z’n recht laten komen. Binnen in huis of in musea heb je vaak een vast kader, en een vaste belichting, die nooit afwijkt. Kunstwerken die buiten staan zie je altijd in ander licht, en in andere seizoenen. Hierdoor komen ze vaak meer tot leven dan ze ooit in een gesloten ruimte kunnen doen.
Kies het juiste kunstwerk
Je moet natuurlijk wel zien wat je in je tuin zet. Objecten die geen water kunnen verdragen, of vorstgevoelig zijn kan je wel vergeten. Dus geen Rembrandt tegen de stam van de oude eik in je tuin, of geen papieren manuscripten van Da Vinci tegen je tuinschermen.
Maar er kan veel. En op een zalig speelse manier. Zo zag ik in de tuin van Loes in Neerpelt een grote terracotta indiaan die de wacht hield bij een bocht van een smal bospaadje. Als je daar ging wandelen in de schemer, schrok je je een ongeluk. Maar heel mooi geplaatst stond die indiaan daar toch maar telkens, jaar in jaar uit, heel mooi te wezen.
Of in een andere tuin, heel speels, een levensgrote mooie Rien Poortvlietkabouter op een schommel, metershoog in een oude dennenboom. Je moest echt naar boven staren om hem te kunnen zien. Zalig! En dan glaskunstwerken, opgesteld op het gazon in de zon met als achtergrond enkel een haag. Ongelooflijk hoe de verschillende lichtinval telkens een andere dimensie aan het object gaf.
Kunst plannen
Als een kunstwerk mooi geplaatst is, kan het zeker een meerwaarde voor je tuin betekenen. Ideaal is natuurlijk dat je - als je begint met je tuinontwerp - al weet of er een budget is voor kunst. De tuinontwerper kan dan al rekening houden met het creëren van zichtassen van waaruit het object het best tot z’n recht komt. Of beplantingszones zo indelen dat er plaats is voor een kunstwerkje.
Natuurlijk kan je ook in bestaande tuinen kunst integreren. Met een beetje fantasie en enkele kleine aanpassingen krijg je vaak al mooie resultaten. Ook hier kan de tuinontwerper je vast een goed advies geven.
De kunst is om niet te overdrijven. Om een juiste verhouding te vinden tussen tuin en kunst. Trop is teveel, en teveel is trop.
Of je zou een echte fanaat kunnen zijn, en er een punt van maken dat de tuin een soort openluchtmuseum is, een achtergrond voor kunst. Dat kan natuurlijk. Geen heidetuin, geen grassentuin, geen bloementuin, maar een kunst-tuin. Waarom niet.
Hoe dan ook, geniet ervan, en twijfel kan best weggenomen worden door je goed te laten adviseren, zodat je zeker bent van een goede beslissing en optimaal genot. Daar doen we het voor.
Auteur: Luk Dirkx – Tuinen Luk Dirkx – maart 2011
Identikit tuinarchitect Luk Dirkx | ||
Luk Dirkx ontwerpt al meer dan 25 jaar tuinen. Dat biedt hem een groot pakket een theoretische en praktische kennis. Ervaring die hij graag met ons deelt in een reeks zinvolle tuintips. |