De verzekeraar

Verzekeringen voor huiseigenaren en huurders

Overweeg je de aankoop van een eerste woning, of ben je voornemens een huis te huren? Er komt in beide gevallen veel op je af. Denk aan het in orde maken van het papierwerk, het brainstormen met je partner over de afwerking, indeling en het interieur van de woning, enzovoorts. Vergeet ook het afsluiten van de verschillende verzekeringen voor huiseigenaren en huurders niet. Denk bijvoorbeeld aan de brandverzekering huurder; je bent verplicht deze af te sluiten bij het ondertekenen van de huurovereenkomst. Het geldt voor zowel Vlaanderen als Wallonië. Naast deze brandverzekering zijn er verschillende andere verzekeringen, die helpen schade aan je gekochte of gehuurde woning te dekken. In dit artikel lees je er meer over.

Dekking van een brandverzekering 

Bij een brandverzekering wordt vaak gedacht, dat deze uitsluitend schade als gevolg van een brand binnen de woning dekt. Die gedachte is onjuist; ook schade door bijvoorbeeld storm of door een lek wordt vergoed vanuit de dekking die deze verzekering je biedt. Voorheen was het afsluiten van zo’n brandverzekering in verschillende delen van België niet verplicht voor huurders. Tegenwoordig ligt dit anders en is die verplichting er (gelukkig) wel. Het bespaart veel (financieel) leed, wanneer schade vergoed wordt. 

Schuldsaldo verzekering voor woningeigenaren

Woningeigenaren worden door hun bank vaak verplicht om een schuldsaldo verzekering af te sluiten. Deze verzekering verkleint de risico’s niet alleen voor de verstrekker van een hypothecaire lening, maar ook voor je gezinsleden. Op het moment dat je tijdens de looptijd van de hypothecaire lening zou komen te overlijden, kan dit een grote impact hebben op de financiën van het gezin. Mogelijk lukt het je gezin niet langer de hypothecaire lening af te lossen. Het afsluiten van een schuldsaldo verzekering maakt dat een groot deel van de lopende lening kwijtgescholden wordt. Hoe groot dat deel is, hangt af van de exacte dekking die je kiest. 

Inboedelverzekering voor huurders en eigenaren

Voor zowel de huurders als eigenaren van woningen is het raadzaam om een brandverzekering te combineren met een inboedelverzekering. Een inboedelverzekering dekt schade aan de losse elementen in huis; de spullen die je bij een verhuizing mee zou kunnen nemen. Het gaat om schade als gevolg van een inbraak in huis, als gevolg van brand en bijvoorbeeld na een storm. Hoewel het afsluiten van een inboedelverzekering niet verplicht is, wordt dit wel sterk aangeraden. Bereken voor jezelf eens wat het je zou kosten, als je de volledige inboedel zou moeten vervangen na een brand.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in