Tuinverlichting

Tuin verlichten: 3 tips

Naast dat je in huis voldoende verlichting moet hebben, is het ook verstandig om je tuin goed te verlichten. Dit alles doe je niet alleen omdat het een bepaalde sfeer geeft, maar ook omdat het een stukje veiligheid biedt. In een donker huis, of in een donkere tuin rondlopen kan namelijk ongelukken veroorzaken en dat wil je natuurlijk niet. Het is altijd van belang dat je goed kunt zien waar je naartoe gaat. Nostalux verkoopt verschillende soorten verlichting voor binnen én buiten. We geven je in dit artikel graag 3 tips over hoe je het beste je tuin kunt verlichten.

Tip 1: Maak een lichtplan

Een lichtplan maken voor buiten is net zo essentieel als er eentje maken voor binnen. Naast dat je het wellicht leuk vindt om een aantal mooie bomen en/of planten in de spotlights te zetten, is het ook goed om te kijken in welk gedeelte van de tuin je wilt gaan eten. Op deze plek is verlichting natuurlijk erg belangrijk, zeker als het gaat schemeren en jullie nog lekker in de tuin zitten op een prachtige lentedag. Daarover gesproken, misschien wordt het wel tijd voor een nieuwe loungeset, of hebben jullie plannen om een buitenkeuken te maken. Een overkapping is dan onmisbaar, maar moet deze dan helemaal dicht zijn, of willen jullie toch gedeeltelijk buiten zitten? Allemaal dingen om over na te denken dus voordat je aan het lichtplan begint.

Let goed op de zichtlijnen als je een lichtplan maakt. Kijk wat voor jullie het belangrijkste is als je kijkt vanaf het terras, of vanuit het huis. Inventariseer vervolgens de wensen die jullie hebben en maak vervolgens een plattegrond op schaal, zodat je weet of alles wel gaat passen.

Tip 2: Plaats verlichting tussen de beplanting

Als je tuinverlichting tussen de beplanting plaatst, dan heb je ook hier verschillende keuzes in. Zorg er altijd voor dat je de hoogte en het bereik van het licht afstemt op de beplanting waar je het tussen gaat plaatsen. Je kunt de verlichting zo plaatsen, dat het pad dat door de tuin loopt voldoende verlicht is, zodat je precies ziet waar je heen gaat. Kies bijvoorbeeld voor verlichting op zonne- energie of grondspots. Wil je een bepaalde boom in de schijnwerpers zetten dan kun je voor een wat grotere spot kiezen, die zich richt op deze boom.

Tip 3: Verschillende zones

Als je je lichtplan in verschillende zones opdeelt dan maak je het mogelijk om de verlichting van bepaalde zaken zoals bijvoorbeeld het terras of de oprit apart van elkaar te laten schakelen. Om dit zo te kunnen regelen kies je ervoor om in iedere zone een transformator te gebruiken waarmee je alles kunt instellen. Misschien wil je namelijk wel dat bepaalde tuinverlichting zichzelf uitschakelt op een bepaalde tijd, terwijl je het pad naar de oprit wellicht wel altijd verlicht wilt hebben. Allemaal zaken waar je over na moet denken voordat je alles gaat (of laat) plaatsen.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in