Terras & verhardingen
Tuintips

Tips voor een snelle, vlotte en comfortabele herfstschoonmaak

Het vooruitzicht om de laatste mooie dagen in uw luie stoel op het terras of in de tuin door te brengen, is wel héél aanlokkelijk. U doet er echter goed aan wat tijd uit te trekken om ook de buitenruimte rondom uw woning op de koude dagen voor te bereiden. Dat vergt wat moeite, maar is zeker de inspanning waard. Vaak is het gemakkelijker om vuil en aanslag al in het najaar te verwijderen, zodat u in de lente minder werk hebt.

Als u nu niet grondig schoonmaakt, komt er bij slecht weer alleen maar meer vuil en aanslag bij, vooral in hoekjes en langs de kanten. Bovendien kan dat vuil in de winter lang inwerken voordat u weer de kans ziet om alles proper te maken. Oppervlakken die in het najaar nog een flinke beurt krijgen zijn ook minder gevoelig voor vuil. Zo bespaart u tijd in het voorjaar. Opruimen en alles voorbereiden op de winter gaan helaas niet vanzelf. Met de juiste tools wordt klussen echter een pak simpeler dan met een bezem, hark, doek en schuurborstel.

Maak uw tuingereedschap, bloembakken en tuinmeubelen proper

Voordat u tuingereedschap zoals een spade, hark, houweel of kruiwagen voor langere tijd opbergt, verwijdert u best grondig alle aarde en plantenresten. Dergelijke resten trekken immers vocht aan. Onder invloed van de koude, vochtige winterlucht gaan de metalen oppervlakken roesten. Roest ziet er niet alleen niet uit, het zorgt er ook voor dat uw gereedschap minder lang meegaat en minder goed werkt.

Om alles moeiteloos en snel proper te krijgen, kunt u in de plaats van een emmer en schuurborstel een hogedrukreiniger gebruiken. De krachtige waterstraal maakt het vuil los en spoelt het vervolgens weg. Ook uw bloembakken, plantenbakken en tuinmeubelen kunt u ermee proper spuiten.

De meest doeltreffende manier om dit te doen en tegelijk het materiaal te beschermen, is door een vlakke straal te gebruiken op een afstand van 20-30 centimeter van het oppervlak. Om elk risico op beschadiging te vermijden, kiest u voor een hogedrukreiniger van Kärcher. Verschillende modellen kunt u met een app op uw smartphone bedienen. U herkent ze aan het 'Smart Control' logo. Met die app regelt u alles: u kiest voor elke klus de juiste instelling en stuurt die draadloos door.

U kunt ook de behuizing van de maaimessen van uw grasmaaier met hoge druk reinigen. Daar stapelt zich in de loop van de zomer vaak hardnekkig vuil en gras op. Bij benzinemaaiers neemt u om veiligheidsredenen eerst de bougiedop weg. Zorg ervoor dat u de stekker van elektrische apparaten steeds uit het stopcontact haalt. En bij apparaten die met een batterij werken, moet u eerst de batterij uitnemen.

Verwijder vuil van grotere oppervlakken

Zijn uw tuingereedschap en tuinmeubelen proper? Dan is het tijd om de grotere oppervlakken aan te pakken. Voordat u uw oprit, tuinpad en terras met de hogedrukreiniger schoonspuit, gebruikt u best eerst een veegmachine om los vuil op te nemen. Dat gaat vijf keer sneller dan met een bezem en is niet belastend voor uw rug.

In doorgangen die te smal zijn om de veegmachine te manoeuvreren of op oppervlakken waar het toestel niet efficiënt kan werken, komt een bladblazer goed van pas. Dankzij de krachtige luchtstroom verwijdert u snel en moeiteloos dode bladeren en los vuil van trappen, tuinpaden of kiezels.

Vervolgens gebruikt u een hogedrukreiniger op alle plaatsen waar tijdens de zomer ongewenst mos of korstmos is gegroeid. Die groene aanslag wordt dankzij de krachtige waterstraal bijzonder effectief en snel verwijderd. Bij sterk aangekoekt vuil op beton of andere stenen oppervlakken gebruikt u een ronddraaiende sproeier. Hierdoor ontstaat een geconcentreerde, krachtige rondstraal die het vuil als het ware wegblaast.

Bewaar uw hogedrukreiniger op een vorstvrije plek

Tot slot moet u ook uw schoonmaaktoestellen zelf proper maken en voorbereiden op hun winterslaap. Vooral uw hogedrukreiniger verdient extra zorg. Bewaar uw toestel in een vorstvrije omgeving. Water dat in ijs verandert, zet immers uit. Wanneer de temperatuur onder nul zakt, kunnen zelfs kleine hoeveelheden vocht dus heel wat schade aanrichten.

Bij batterijaangedreven tuingereedschap verwijdert u eerst de batterijen, die u ook op een droge plaats bewaart. Lithium-ion batterijen bewaart u best niet helemaal leeg of helemaal vol. Met een laadniveau tussen 40 en 50% en temperaturen boven nul komen uw batterijen de winter prima door.

Bron: VPR Consult

Wanneer aarde en plantenresten lange tijd op tuingereedschap blijven zitten, trekken ze vocht aan, waardoor de metalen oppervlakken gaan roesten.

Voordat u uw oprit en niet overdekte oppervlakken met de hogedrukreiniger schoonspuit, gebruikt u best eerst een veegmachine om los vuil, dode bladeren en bloemblaadjes te verwijderen.

In doorgangen die te smal zijn om de veegmachine te manoeuvreren of op oppervlakken waar het toestel niet efficiënt kan werken, komt een bladblazer goed van pas.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in