Meubelen interieur

Meubels maken voor beginners

Het Do It Yourself (DIY) concept wordt de laatste jaren alleen maar populairder. Zeker in het kader van duurzaamheid wordt er steeds vaker gekeken naar andere mogelijkheden dan het kopen van nieuwe meubels. Hoewel het zelf maken van meubels vaak gezien wordt als vakwerk, kan iedereen een poging wagen. Door zelf meubels te maken bespaar je geld, heb je de gehele controle over het eindresultaat en ga je voor duurzaam. Daarnaast is het natuurlijk een leuk project om lekker mee bezig te kunnen zijn in jouw vrije tijd en je creativiteit de vrije loop te laten. Genoeg redenen dus om zelf eens aan de slag te gaan met het zelf maken van meubels.

Doe inspiratie op

Voordat je aan de slag kunt met het zelf maken van meubels is het verstandig om eerst inspiratie op te doen. Wat voor meubel wil je gaan maken en wat voor materiaal wil je hiervoor gebruiken? Daarnaast moet je ook rekening houden met zaken zoals de ruimte waar het meubelstuk komt te staan. Wat mogen de maximale afmetingen zijn van het meubelstuk, en welke stijl past in deze ruimte? Gelukkig kun je tegenwoordig genoeg inspiratie online opdoen. Het internet staat vol met leuke DIY projecten en tips en tricks over het zelf maken van meubels.

Maak een goede bouwtekening

Heb jij genoeg inspiratie opgedaan en weet je wat je wil gaan maken? Dan is het nu tijd voor de bouwtekening. Zonder bouwtekening heb je immers geen houvast en doe je als het ware maar wat. Je kunt ervoor kiezen om zelf een bouwtekening te maken. Als beginner kan dat echter vrij lastig zijn. Je hebt immers geen ervaring met het maken van meubels dus weet je waarschijnlijk ook niet wat er allemaal op een goede bouwtekening moet staan. Je kunt er echter ook voor kiezen om een bestaande bouwtekeningen te gebruiken. Deze kun je tegenwoordig gewoon online vinden. Een goede bouwtekening bestaat uit een tekening met duidelijke afmetingen, een materialenlijst en een stappenplan.

Zorg voor het juiste materiaal

Vervolgens is het tijd om het juiste materiaal in te slaan. Met alleen hout kom je er natuurlijk niet. Je hebt ook het juiste beslag nodig. Voor het maken van bepaalde meubels zoals kasten, tafels of bureaus heb je bijvoorbeeld buiskoppelingen nodig. Deze zorgen ervoor dat je een stabiel onderstel of frame voor meubels kunt maken. Daarnaast heb je natuurlijk schroeven, gereedschap en accessoires nodig. Op een goede bouwtekening kun je vaak ook het materiaal terugvinden. Zorg dat je goed op de hoogte bent van het materiaal dat je nodig hebt om het gewenste meubelstuk te maken. Het zou vervelend zijn wanneer je er tijdens het maken achter komt dat je allemaal dure apparatuur nodig hebt.

Maak eerst een test meubel met oud hout

Hoewel het natuurlijk ontzettend leuk klinkt om meteen aan de slag te gaan met nieuw gekocht hout en materiaal zoals een buiskoppeling zwart. Is het aan te raden om eerst een proef meubelstuk te bouwen. Er is namelijk een grote kans dat het de eerste keer niet helemaal soepel verloopt. Een scheve schroef of verkeerd afgezaagd hout is zo gebeurd. Het zou zonde zijn als het nieuw gekochte hout op deze manier verloren gaat.

De kosten van het zelf maken van meubels

In de meeste gevallen kun je ervan uit gaan dat het zelf maken van meubels goedkoper is dan het kopen van meubels. Het is belangrijk dat je van te voren goed kijkt wat de kosten voor niet alleen het materiaal maar ook het gereedschap zijn. Wanneer je fouten maakt tijdens het maken van jouw meubel kunnen de kosten wel een flink stuk stijgen. Het zelf maken van meubels doe je echter niet alleen om kosten te besparen. Het is ook een ontzettend leuke uitdaging en geeft een heel voldaan gevoel wanneer het meubel uiteindelijk af is en staat te pronken in jouw woning.

Het bekleden van meubels

Als laatste heb je nog de optie om jouw zelfgemaakte meubels te bekleden. Hoewel houten meubels ook ontzettend tof zijn, kiezen sommige er toch voor om meubels te bekleden. Het is hierbij belangrijk dat je je goed laat informeren over de mogelijkheden. Door het zelfgemaakte meubel te bekleden kun je het een laten worden met de rest van jouw interieur zodat het een geheel wordt.

Hoewel er dus best wel wat komt kijken bij het zelf maken van meubels is het ook een ontzettend leuke uitdaging en besteding van jouw tijd. Volg de bovengenoemde stappen om het beste resultaat te kunnen behalen!

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in