Meubelen interieur

Met de juiste stoel heb je minder last van je rug

Rugklachten zijn ontzettend vervelend en belemmeren je tijdens je dagelijkse bezigheden. Ze kunnen hardnekkig aanwezig blijven, ondanks je oplettendheid en aandacht hiervoor. Oefeningen, sporten en de juiste houding aannemen helpen allemaal om rugklachten te verminderen. Maar wist je dat het zitten op de juiste stoel ook gunstig is voor je rug?

Let op je houding bij rugklachten

Een veelgehoorde tip bij rugklachten is dat je moet letten op je houding. Loop met je schouders naar achteren en de borst omhoog. Houd je kin omhoog voor de meest optimale houding. Ook zitten doe je rechtop. Zit met een rechte rug en probeer de spieren in de onderbuik een beetje aan te spannen. Dit draagt bij aan een goede houding.   

Kies de juiste stoel bij rugklachten 

Door de juiste stoel te kiezen bij rugklachten help je jezelf al een groot stuk. De beste stoel zorgt ervoor dat de rug recht blijft in een natuurlijke stand. Dit betekent dat je zit in een hoek van 90 graden. De stoel moet zowel de gehele rug als het zitvlak en de benen support geven. Hierdoor blijf je zo lang mogelijk in een goede houding zitten. 

Een goed voorbeeld van een geschikte stoel zijn sta op stoelen. Dit zijn comfortabele stoelen met een rechte rug, een breed zitvlak en armleuningen aan beide kanten. Hiermee zit je goed recht op in de stoel zonder weg te zakken. De stoel kan echter ook elektrisch naar achter worden geschoven. Hierdoor kom je in een halve ligstand terecht. 

Let er goed op dat de stoel comfortabel zit. Het is belangrijk dat je met je voeten bij de grond kan komen. Dit zorgt voor extra stabiliteit en voor steun aan de rug. Niet alle stoelen die comfortabel zitten, zijn goed voor de rug. Het gevaar bestaat namelijk dat je onderuit gaat zakken. Dit kan juist zorgen voor nog meer rugklachten.  

Opstaan met rugklachten 

Ook de manier van het opstaan van een stoel is belangrijk wanneer je last hebt van rugklachten. Zet allereerst je handen op de armleuningen van de relaxzetel. Op die manier kan je jezelf ondersteunen tijdens het opstaan. Schuif vervolgens naar de voorkant van de stoel en zet je voeten stevig op de grond. Men raadt aan om een voet recht onder de stoel te zetten en de andere wat meer naar voren. Je zorgt hiermee voor meer stabiliteit. Tot slot sta je op en probeer je om je rug zo recht mogelijk te houden. Dit belast je rug het minst tijdens het opstaan.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in