Tuintips

Krijgen we deze zomer veel last van wespen?

Als je in de maanden januari en februari wespenbestrijders de vraag stelt of we komende zomer veel last zullen hebben van wespen, dan halen ze zonder uitzondering hun schouders op. Ze weten het nog niet. In maart kunnen ze er al wat meer over zeggen en in april hebben ze een afgerond oordeel. Waar het van afhangt? Met name van de weersomstandigheden in de maanden maart en april.

De halve waarheid

Vaak wordt gezegd dat koude winters - dus met langdurige periodes van vrieskou - hun effect hebben op de ernst van ongedierteplagen in de zomer. Dat is maar ten dele waar. Een wespenkoningin kan gedurende haar winterslaap best wel wat vorst verdragen. Het moet alleen niet te extreem worden en niet te lang duren. Andere weersomstandigheden hebben veel meer invloed op het wespenbestand in de zomer.

Winterslaap op beschut plekje

Als je een wespenkoningin zou kunnen vragen wat haar het meeste zorgen baart, zal ze antwoorden dat ze vooral langdurige of zware regenval en/of heftige stormen vreest. En dan nog niet eens in de herfst of winter, maar vooral in de prille lente. Een wespenkoningin zoekt in de maanden september en oktober een beschut plaatsje om te kunnen overwinteren. Meestal is dat ergens binnen, onder een dakje of in elk geval op een plekje waar wind en regen geen vrij spel hebben.

Koningin zoekt locatie voor wespennest

In het voorjaar ontwaakt de koningin en gaat ze op zoek naar een geschikte plaats voor haar te bouwen wespennest. Ze zoekt dat plekje vlakbij de plaats waar ze heeft overwinterd. Met de bouwtekeningen onder de vleugels vliegt ze rond en als ze een mooie stek heeft gevonden begint ze met de bouw van haar nest. Ze maakt de eerste ei-kamertjes en legt er eitjes in. De larven die uit die eerste lichting eitjes komen, groeien uit tot onvruchtbare wespen: de werksters. Zij helpen de koningin het nest verder uit te bouwen, waarna de koningin zich beperkt tot het leggen van eitjes.

Regen en wind: vijanden van een wespennest

In die eerste bouwfase loopt het beginnende wespennest het grootste gevaar. In ‘maart-roert-zijn-staart’ en ‘april-doet-wat-hij-wil’ is het weer nog behoorlijk onbetrouwbaar. Het kan hard en/of langdurig regenen en voorjaarsstormen doen hun naam eer aan. En als een wespennest ergens niet tegen bestand is, dan is het wel vocht. Een beginnend nest is bovendien nog niet zo massief en dus stevig en kan door een krachtige storm loskomen van de plek waaraan het gehecht is. Pas in de maanden maart en april kan dus iets worden gezegd over de mogelijke ernst van wespenplagen in de zomer.

Een beginnend wespennest verwijderen

Als je in de vroege lente een uit de kluiten gewassen wesp ziet rondvliegen, verdient het aanbeveling om te kijken waar ze heen gaat. Zeer waarschijnlijk is het een wespenkoningin die op zoek is naar een mooi plaatsje voor haar nest. Het kan ook zijn dat ze al een nest aan het bouwen is en dat ze jaagt op andere insecten die als voedsel voor haar larven dienen. Als je de koningin volgt, kom je er mogelijk achter waar ze haar nest heeft. Als dat op jouw terrein is, bel dan direct met jouw lokale Wespendienst. Ze komen het nest voor je verwijderen en dan weet jij in elk geval zeker dat je de komende zomer niet met een wespenplaag in jouw directe omgeving te maken krijgt.

Zelf het wespennest aanpakken?

Er zijn altijd mensen die zich de kosten voor het professioneel verwijderen van een wespennest willen besparen. De risico’s nemen ze op de koop toe. Of dat verstandig is, valt ernstig te betwijfelen. Een volgroeid wespennest bevat tussen de 4000 en 7000 wespen, maar een beginnend wespennest biedt ook al gauw huisvesting aan enkele tientallen tot honderden wespen. Als die merken dat hun ‘woning’ belaagd wordt, reageren ze zonder twijfel agressief en moet je de doe-het-zelf-actie bekopen met mogelijk tientallen steken. Dat is op zich al niet prettig, maar als je allergisch bent voor wespengif kan het je duur komen te staan.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in