Isoleren
Energie

Isoleren: de oplossing voor de gasprijzen

Wil jij besparen op je gasrekening? Je woning isoleren is alvast een oplossing! Goede isolatie zorgt ervoor dat je woning zo weinig mogelijk warmte verliest, waardoor je dus minder hoeft te stoken. Zo bespaar je gemakkelijk honderden euro’s op je energierekening.

Isoleren: de voordelen

Isoleren is de oplossing voor de huidige, hoge gasprijzen. Met goede isolatie bespaar je al snel veel op je energierekening. Volgens Isolatie.Website verliest je woning minder warmte via het dak, de muren, ramen en vloer. In de zomer is het andersom: op tropische dagen blijft je woning koeler. Kortom: je wooncomfort verhoogt en ook de waarde van je woning stijgt. Een goed geïsoleerde woning is klaar voor de toekomst. Je beperkt niet alleen je CO2 uitstoot, maar ook de stap naar energieneutraal of zelfs gasvrij wonen wordt verkleind. Voor het isoleren van je woning is een grote verbouwing niet per se noodzakelijk: het isoleren van de spouw, ramen, vloer en het dak is ook mogelijk zonder verbouwen.

Soorten isolatie

Er zijn talloze mogelijkheden om je woning te isoleren:

  • Spouwmuurisolatie: alleen geschikt voor woningen met een spouw, de ruimte tussen de muur en de gevel. Hierin wordt isolatiemateriaal geplaatst.
  • Muurisolatie: hiermee wordt het isoleren van de binnenkant van de muur bedoeld. Het isolatiemateriaal wordt tegen de muur geplaatst en afgewerkt met een voorzetwand.
  • Gevelisolatie: het isoleren van de muur via de buitenzijde, de gevel. Het wordt op dezelfde manier geplaatst als muurisolatie, alleen de afwerking is anders: dit wordt gedaan met nieuwe gevelbekleding.
  • Vloerisolatie: zowel de boven- als onderkant van de vloer kunnen geïsoleerd worden. Aan de bovenkant wordt er eerst isolatiemateriaal gelegd waar de vloer overheen komt te liggen. Via de onderkant wordt de kruipruimte geïsoleerd.
  • Dakisolatie: dakisolatie kan zowel via binnen als buiten. Aan de binnenkant wordt het isolatiemateriaal tussen de balken geplaatst en via de buitenkant wordt het isolatiemateriaal op de dakconstructie geplaatst.
  • Isolatieglas: HR++ glas of triple glas zijn goede manieren om je woning te isoleren, zeker in combinatie met isolerende kozijnen.

Meer informatie vind je in de isolatiegids van Isolatie.Website.

Premie isolatie

Het isoleren van je woning is een grote investering. Hoewel isolatie zichzelf in de loop der jaren terugverdient doordat je bespaart op je energierekening, heb je ook nog recht op een subsidie. Door de hoge gasprijzen mag je in 2022 verschillende subsidies met elkaar combineren! Er zijn verschillende premies beschikbaar in Vlaanderen voor het isoleren van je woning. Zo is er bijvoorbeeld de Overkoepelende Renovatiepremie. Eén van de categorieën die onderdeel zijn van deze premie is structurele werken. Gevel- en zoldervloerisolatie zouden hiervoor in aanmerking kunnen komen. Ook dakwerken zijn een eigen categorie, een onderdeel hiervan is dakisolatie.

Via Fluvius heb je ook wellicht recht op een premie voor buitenmuurisolatie, dakisolatie of zoldervloerisolatie. Deze premies zijn beschikbaar via Fluvius tot en met juni 2022, daarna moet de aanvraag verlopen via Mijnverbouwpremie. Als laatst zou je ook nog kunnen kijken naar lokale premies. Op Premiezoeker.be kan je per gemeente bekijken welke subsidies beschikbaar zijn.”

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in