Koeling
Tuinberegening

Hoe zorg je voor verkoeling van je huis en tuin?

Nu de warmere dagen eraan komen, zoeken we allemaal verkoeling zowel in de tuin als in huis. Met deze tips blijf je fris en koel op warme zomerdagen, binnen en buiten.

Waar moet je aan denken bij het kopen van een airco?

Stationaire airconditioners bestaan gewoonlijk uit een buiteneenheid en een of meer binneneenheden. Om de juiste te kiezen, moet je het aantal te koelen kamers en hun grootte kennen. Voor een enkele kamer volstaat een single-split of een draagbare airconditioner. Als de kamer tot 35 vierkante meter groot is, ben je het beste af met een airconditioner met een koelcapaciteit tussen 7.000 en 12.000 BTU. Is de kamer groter dan 35 vierkante meter, dan is het beter om voor 15.000 of 18.000 BTU te gaan. Een alternatief voor de vaste of draagbare airconditioner, als je geen mogelijkheid hebt om de uitlaat van de airconditioner te plaatsen, is de koelbox. Dit is geen airconditioner, maar hij zal je tijdens de warme dagen een beetje koelte kunnen geven.

Besparen op je energierekening of op de airconditioner?

Een van de meest populaire kenmerken van een airco, zoals van alle huishoudelijke apparaten, is zonder meer de energiebesparing. Als je een airconditioner gedurende vele uren per dag gebruikt, misschien zowel in de zomer als in de winter, dan ga je best voor een airco met inverter motor. Deze is nog beter dan energieklasse A+++. Als de gebruiksfrequentie daarentegen niet buitensporig hoog zal zijn, maar slechts enkele uren per dag, dan is het ook mogelijk een lagere energieklasse te overwegen. Zelfs de energieklassen A+ en A++ hebben een beperkt verbruik (voor airconditioners met warmtepomp vind je acroniemen zoals A++ / A++ die de energieklasse koelen / verwarmen aanduiden).

De juiste airconditioner voor je portemonnee

Nu je hopelijk een duidelijker beeld hebt van de technische aspecten van een airco, kan je je zoektocht starten naar het product dat het beste past bij je financiële behoeften. Als je een maximaal budget hebt van €250, dan is het een goed idee om een draagbare airco of koeler te kiezen. In de afdeling vaste airconditioners, kan je een single-split airco’s meestal voor een prijs van ongeveer 300 euro verkrijgen. De multi-split airconditioners starten met een minimumprijs vanaf 800 euro. Vergeet echter niet dat het belangrijk is om rekening te houden met de kenmerken die je hierboven hebt gelezen, zodat je de perfecte airconditioner voor jouw wensen kiest.

Ook je tuin verkoelen

Een ander slim idee om te zorgen voor koele zomerdagen, is om je tuin ook te verkoelen. Extra regenwater opvangen via een regenwaterpomp, is een ecologische keuze om je tuin te wateren en dus ook te verkoelen. Regenwater opvangen en vervolgens hergebruiken voor tuinirrigatie is een slimme manier om natuurlijk hulpbronnen te gebruiken. Je planten zullen houden van het extra water op warme zomerdagen en dat zorgt dan weer voor afkoeling voor jou. Deze praktijk komt steeds vaker voor bij irrigatiesystemen en veel gemeenten moedigen dit ook aan. Je hebt geen bijzonder krachtige pompen nodig omdat de vereiste opvoerhoogte van het water bescheiden is (meestal 30-40 meter of minder). Of ga je voor een dompelpomp die rechtstreeks in een tank kan worden geïnstalleerd? Hoe dan ook, je maakt hiermee ongetwijfeld een goede en duurzame keuze.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in