Renoveren

Hoe tover ik een oud huis om in een droompaleis

Help mijn man is klusser! Wie wel eens naar dit programma van ons buurland heeft gekeken zal dat met verbazing gedaan hebben. In België zullen ook wel klussers zijn die vol goede moet een complete verbouwing zelf doen. Als dit naast fulltime baan gebeurt kan de beoogde tijdsplanning wel eens flink uitlopen. Waar moet je zoal aan denken als je aan een grote verbouwing begint.

Opknapper

Het is in deze tijd van gekte op de huizenmarkt heel verleidelijk om een ‘opknapper’ te kopen. Nadat corona de temperatuur op de toch al oververhitte huizenmarkt dit jaar verhoogde ontstond er rond de Belgische steden een tekort aan betaalbare woningen. Vooral jonge kopers worden helemaal gek van de bizarre overbiedingen. Die lopen met grote regelmaat op tot wel 50.000 euro boven de vraagprijs. Door de overbiedingen op goede woonhuizen is de verleiding groot om dan toch maar een oud kot te kopen dat compleet verbouwd moet worden. Koop niet impulsief een woning die op het eerste gezicht betaalbaar lijkt.

Onderzoek

Voordat het koopcontract wordt getekend is het raadzaam om een uitgebreid bouwkundig onderzoek te laten doen. Daarbij kan geïnspecteerd worden op de fundering, de draagmuren, de dakconstructie en of de grond al dan niet vervuild is. Blijkt het allemaal in orde en gaat de bank akkoord met de hypotheek en het bouwdepot dan kan de koop gesloten worden.

Bouwtekening

Een bouwtekening van je nieuwe huis kan handig zijn als je wilt weten hoe de draagconstructie in elkaar zit, waar dragende muren zitten en leidingen in wanden en vloeren lopen. Dat is vooral handig bij verleggen van elektriciteitsleidingen. En ga je een toilet kopen dan weet je ook waar de waterleiding en de riolering zitten. Zo kun je gerust eventuele sloopwerkzaamheden uitvoeren zonder dat de boel in elkaar zakt of dat je een waterleiding raakt.

Materiaalkosten

Je zult bij de aanvraag van het bouwdepot al wel rekening hebben gehouden met eventuele aanschaf van professionele apparatuur en materiaalkosten. Toch is het verstandig om bij dat laatste een extra geldelijke buffer aan te leggen. Zo is de prijs van hout binnen een jaar verdubbelt en moet ook rekening gehouden worden met extra lange leveringstijden vanwege covid-perikelen. Mocht je bij specialistische onderdelen van de verbouwing extra hulp van een vakman nodig hebben, dan moet je daar ook alvast rekening mee houden. En denk bij alles dat de werkzaamheden veilig geschieden. Zo is de aankoop van schoenen om te werken als start onmisbaar.

Vergunningen

Ga je een extra dakkapel, zonnepanelen of een uitbouw realiseren, ga dan eerst na of dat in jouw betreffende gemeente mag en zo ja of hier speciale vergunningen voor nodig zijn. Per gemeente kunnen de kosten hiervoor ver uit elkaar liggen. Het kan soms lange tijd duren voordat de definitieve vergunningen rond zijn. Dat kan het bouwproces ook nog eens extra vertragen.

Tuin

Een huis is pas compleet klaar als ook de buitenboel er weer goed uit ziet. Je wilt tenslotte geen klagende buren op je stoep hebben staan omdat de tuin er als een mijnenveld uitziet. Een mooie rand van struiken zorgt voor voldoende privacy en van een veranda heb je tot ver in het najaar volop plezier. Bedenk dat al deze investeringen en inspanningen je huis een enorme meerwaarde geven. Verkoop je het ooit weer, dan heb je in ieder geval een mooi pensioenpotje.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in