Vloeren

Hoe kan een betonvloer afgewerkt worden?

Op het moment is er eigenlijk geen vloer populairder dan een exemplaar van beton. Dit heeft uiteraard een paar redenen. Zo is een vloer van beton zeker onderhoudsvriendelijk. Daarnaast zal het ook niet gaan slijten in de toekomst. Een ander pluspunt van betonvloeren is dat ze tijdloos zijn. Met andere woorden, ze zullen altijd in de mode blijven. Als je ook wilt genieten van deze voordelen dan zul je dus een betonvloer moeten laten leggen. Hierbij moet je nog wel een belangrijke keuze maken. Dit gaat over de afwerking van de vloer. Hierbij heb je een paar mogelijkheden, zoals je hieronder kunt lezen.

Vlinderen

Een betonvloer zal onder meer afgewerkt worden door het te vlinderen. Dit gebeurt direct na het storten, dus de vloer is op dat moment nog niet helemaal uitgehard. Het is hierdoor zeer belangrijk dat het juiste moment uitgekozen wordt om te gaan vlinderen. Tijdens dit proces zullen de grove delen van de vloer naar beneden getrild worden. Dit zorgt ervoor dat de fijne deeltjes juist bovenop komen te liggen. Deze afwerking creëert hierdoor eigenlijk een toplaag die sterk verdicht is. Vlinderen is de eerste stap van het afwerkingsproces, daarnaast kunnen nog andere manieren gebruikt worden om de vloer af te werken.

Impregneren

De betonvloer zal als laatste ook nog geïmpregneerd worden, wat eigenlijk alleen in de badkamer verplicht is. In andere ruimtes hoeft het dus niet, maar het wordt wel aangeraden. Dit is met name het geval in de woonkamer of keuken aangezien je hier zult lopen met eten en drinken. Dan kan er natuurlijk wel eens wat geknoeid worden. Als je de vloer laat impregneren zullen er dan geen vlekken achterblijven in het beton. Hierdoor wordt dus geadviseerd om een vloer van beton altijd te laten impregneren. Zodoende wordt er een laagje gecreëerd op de vloer dat vloeistof- en vuilafstotend werkt.

Kleuren en/of polijsten

Tussen het vlinderen en impregneren kan nog een afwerking toegevoegd worden aan de betonvloer. Hierbij kun je ervoor kiezen om het te laten kleuren met erg fijne deeltjes pigment. Dit is dus optioneel en hoeft niet beslist. Toch kan het wel verstandig zijn, want de kleur van het beton is niet altijd hetzelfde. Ook kun je ervoor kiezen om de betonvloer te laten polijsten, wat eventueel voor het impregneren gedaan zou worden. Hierbij zal de bovenste laag van de vloer van beton opgeschuurd worden. Ook kunnen kiezelsteentjes toegevoegd worden tijdens het polijsten.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.