Veranda en terrasoverkapping

Het kiezen van de juiste veranda: stijl en inrichting

Een veranda brengt veel voordelen met zich mee: je geniet van extra ruimte in huis, je hebt een mooi zicht over je tuin in de winter,.... Van een veranda kan je het hele jaar door genieten. Afhankelijk van wat je zoekt, zullen factoren zoals stijl, ligging, inrichting en dakbedekking verschillen. Wij geven jou in dit artikel enkele tips mee die je zullen helpen in het maken van de juiste keuze voor je veranda.

Ligging en materiaal

Bij het kiezen van een veranda is het, eerst en vooral, belangrijk om de ligging te bepalen. Zo zal een veranda die noordelijk gericht is, lekker fris zijn in de zomer, maar wel kouder in de winter. Een zuidelijke ligging, daarentegen, zal zowel in de winter als in de zomer aangenaam zijn. Het is dan ook niet verbazend dat deze ligging ook het meest gekozen is bij het plaatsen van een veranda.

Een veranda kan in verschillende soorten materialen gebouwd worden, waarvan de populairste hout, glas en aluminium zijn. Je kunt ook kiezen voor veranda’s in pvc en staal, al zijn deze twee materialen minder populair dan de traditionele houten of glazen veranda.

Tips voor inrichting en stijl

Het inrichten van een veranda kan een hele uitdaging zijn, daarom is het belangrijk om de functie ervan op voorhand voor jezelf duidelijk te maken. Ga je het gebruiken als verlenging op de keuken? Als speelruimte voor de kinderen? Of iets anders?

Hou alvast rekening met deze 4 aandachtspunten bij het inrichten van je veranda:

  • Ontwerp op voorhand de inrichting door tekeningen of moodboards op te maken.
  • Zorg voor een harmonie in de stijl. Hiermee kan een verandabouwer je ondersteunen met extra tips en advies.
  • Denk bij de vloerbekleding na over het onderhoud.
  • Kies voor aangepast meubilair.

Dakbedekking van je veranda

Naast het bepalen van de ligging, materialen en inrichting moet je ook denken aan de dakbedekking van je veranda. Er bestaan verschillende materialen waaruit je kan kiezen. Bij het kiezen van glas, zul je kunnen kiezen tussen hoogrendementsglas en gelaagd glas. Hoogrendementsglas laat heel wat zonlicht door, zonder dat het in de ruimte te warm wordt. Dit zorgt ervoor dat de veranda een zeer aangename plek wordt om te lezen.

Naast beglazing kan je ook kiezen voor polycarbonaat- of kunststofplaten. Deze laten evenveel zonlicht door als glas en zijn goedkoper. Toch hebben ze als grootste nadeel dat het in de zomer veel warmte binnenlaat. Daarnaast zijn kunststofplaten de voorbije jaren minder gevraagd omdat ze bij regen veel lawaai maken en minder zonbestendig zijn.

Bij dakpannen of leien krijg je een afwerking zoals het dak van je woning en oogt het visueel zeer mooi. Deze pannen zijn echter zwaarder. Zorg er dus voor dat je dakstructuur sterk genoeg is. Het voordeel van deze pannen is dat je ze langs binnen kan isoleren, net zoals bij traditionele daken.

Als laatste keuze, heb je ook nog zink. Deze oplossing wordt vooral bij renovaties gekozen, omdat ze ook duurder is. De levensduur van zink is wel langer dan de meeste materialen.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in