Interieurarchitect
Decoratie

Ga terug in de tijd met een vintage interieur

Vintage is helemaal in! Maar wat is dat eigenlijk, ‘vintage’? Vintage items dateren vanuit de periode van 1920 tot 1980. De meeste van deze items zijn na al die jaren nog steeds van goede kwaliteit. Als je aan vintage denkt, komt waarschijnlijk ‘kledij’ als eerste in je op. Maar vintage is ook trendy in de interieurwereld. De beste woorden om een vintage interieur te beschrijven, zijn nostalgisch en sfeervol. In een vintage interieur kan eigenlijk zo goed als alles. Klinkt het al iets voor jou? Lees dan zeker verder om te weten te komen hoe je jouw interieur die vintage look kan geven.

Brede keuze aan kleuren en materialen

Typische vintage kleuren zijn onder andere natuur- en aardetinten alsook mosterdkleuren. Maar eigenlijk is het niet zo eenvoudig om vintage exclusief te linken aan bepaalde kleuren. Vintage heeft namelijk betrekking op een periode van meerdere decennia waarin verschillende kleurpaletten populair waren. Ben je fan van de jaren ‘20? Denk dan The Great Gatsby, namelijk heldere kleuren met zilveren en chromen accenten. Wil je eerder terug naar de jaren ‘50? Dan ga je voor roze, lichtgeel en lichtblauw in pasteltint. In de jaren ‘80 waren felle kleuren en zelfs neonlichten populair. De keuzes zijn dus eindeloos. Omdat een vintage interieur veel toelaat, kunnen ook verschillende materialen gebruikt worden, zelfs door elkaar. Materialen die wel vaak voorkomen zijn leer en metaal, met natuurlijk hout als de protagonist in het verhaal. Maar heb je een voorliefde voor bijvoorbeeld marmer of bamboe? Gooi het dan in de mix, dit kan allemaal in een vintage interieur.

Meubels als pronkstukken

De wabi-sabi stijl past perfect bij een vintage interieur. Wabi-wat? Wabi-sabi is een Japanse filosofie die draait om het omarmen van imperfecties. Toegepast op je interieur betekent dit dat het helemaal niet uitmaakt dat er afbladderende verf of onbewerkte bakstenen te zien zijn. Daarom zie je in een vintage interieur bijvoorbeeld meubels met gebruikssporen. Al vind je in een vintage inrichting ook een mix van oud en nieuw. Zo kan je bijvoorbeeld een relaxzetel kopen die nog nieuw is, maar deze combineren met het oude bijzettafeltje van je oma. Je vindt dergelijke oude meubels niet enkel op de zolder van je oma, maar je kan deze unieke stukken ook op de kop tikken op een rommelmarkt bij jou in de buurt of op reis. Achter deze stukken zit dan een uniek verhaal. Je kan natuurlijk ook steeds een nieuw meubelstuk kopen dat er vintage uitziet. Opnieuw geldt dus: alles kan, alles mag.

Het verschil zit ‘m in de details

De verschillende decoratieve elementen kunnen jou en je visite even teleporteren naar de periode van toen. In een vintage interieur kan je eigenlijk heel wat zaken kwijt. Decoreer je woonkamer bijvoorbeeld met een grammofoon, typemachine of oude telefoon. Deze vallen ongetwijfeld op. Leg ook een tapijt met een leuk print onder je fauteuil om te relaxen. Of stapel enkele koffers op elkaar en plaats oud servies in een houten vitrinekast. Je kan zelfs een oude fiets aan je muur hangen! Tot slot is een vintage interieur geen vintage interieur zonder planten. De Sansevieria, Monstera en cactus zijn alvast populaire keuzes. Nu je je interieur tot in de kleinste details de vintage sparkle hebt gegeven, spring dan even terug in de tijd en waan je in de 20e eeuw.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in