Vloeren

Ga jij binnenkort een nieuwe vloer leggen?

Als je plannen hebt voor een nieuwe vloer, dan zijn er tientallen opties waar je uit kunt kiezen. Het is daarbij ook van belang of je de vloer zelf gaat leggen of dat je dit liever aan een professional overlaat. Als je nooit eerder een vloer hebt gelegd, probeer het dan eerst uit in een ruimte die niet zo heel belangrijk is zoals een logeerkamer. Als dat goed gaat dan kun je je daarna aan de woonkamer, de slaapkamer of de keuken wagen. Ieder soort vloer vereist zijn eigen voorbereiding, zorg dus dat je goed weet wat je moet doen en in welke volgorde.

Zorg voor een goede ondergrond

Voor sommige typen vloeren moet de ondervloer worden geëgaliseerd. Dat is nodig om schade aan je nieuwe vloer te voorkomen. Soms geeft de leverancier geen garantie als de ondervloer niet wordt geëgaliseerd. Houd hier rekening mee als je zelf aan de slag gaat. Wil je ook vloerverwarming aanleggen dan moet er een goede cementdeklaag worden aangelegd. Hierin worden sleuven gefreesd voor de slangen van de vloerverwarming. Vervolgens kun je dan je nieuwe vloer plaatsen of laten plaatsen. Houd ook rekening met een goede planning: voor verschillende stappen in het leggen van een vloer gelden droogtijden. Deze variëren van enkele uren tot twee etmalen.

Waarom is epoxy zo populair?

Een epoxy vloer is om verschillende redenen populair. De belangrijkste daarvan is dat het een vloer is die weinig onderhoud nodig heeft. Je kunt de vloer reinigen met de stofzuiger. Als het nodig is dan dweil je de vloer met een mild sopje. Als er een keer een glas limonade of wijn omvalt dan kun je dat eenvoudig met een doekje opdoen zonder dat er ontsierende vlekken achterblijven. Zeker als de vloer van een coating is voorzien hoef je je daar geen zorgen over te maken. Datzelfde geldt als je huisdieren hebt en er gebeurt eens een keer een ongelukje.

Bescherm je vloer met coating

Een gietvloer kun je extra beschermen met een vloercoating. Dit is een beschermende laag die op de vloer wordt aangebracht. Een gietvloer heeft namelijk poriën. Als er vocht op de vloer komt en je ruimt dit niet meteen op dan kan er een vlek ontstaan omdat de vloeistof in de vloer is getrokken. Vloercoating kan dit soort narigheid voorkomen. Coating wordt ook gebruikt bij andere soorten vloeren, zoals een kurkvloer. Ook dit is een natuurlijk materiaal waar stoffen in kunnen trekken als de vloer niet voorzien is van een beschermende laag.

Wat voor materiaal wordt er gebruikt voor een gietvloer?

Als je een gietvloer laat plaatsen, dan ben je misschien nieuwsgierig uit wat voor materiaal je nieuwe vloer bestaat. Voor een epoxy gietvloer wordt epoxy giethars gebruikt. Hars heeft de eigenschap om snel hard te worden en dat is natuurlijk precies de bedoeling bij het plaatsen van een gietvloer. De giethars is leverbaar in tientallen kleuren, dus als je voor een gietvloer gaat dan is er genoeg keuze. Je kunt de vloer dan ook prima afstemmen op de rest van het interieur.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in