Energie

De zonnepanelen markt stijgt flink

Je ziet ze steeds vaker op daken: zonnepanelen. Steeds meer mensen kiezen voor zonnepanelen omdat je enorm kunt besparen op je energierekening. Je wekt namelijk voor een groot deel je eigen energie op, waardoor je verbruik daalt. Maar wat zijn nou de voordelen van zonnepanelen en wat leveren ze op? Lees snel verder!

Zonnepanelen, de voordelen

Het grootste voordeel van zonnepanelen is dat je in staat bent je eigen energie op te wekken, waardoor je verbruik daalt. Hiermee bespaar je al snel honderden euro’s op je energierekening. Je stoot hierdoor ook minder CO2 uit en je beperkt je ecologische voetafdruk door bij te dragen aan een duurzamere wereld.

Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee. Ondanks dat het een flinke investering is, verdienen ze zichzelf in gemiddeld 8 jaar al terug. Daarnaast stijgt de waarde van je woning. Meer over zonnepanelen lees je in deze gids.

Voor de aanschaf van zonnepanelen is helaas geen landelijke subsidie. Wel heb je in sommige gevallen recht op een gemeentelijke subsidie of biedt de gemeente verschillende financieringsmogelijkheden. Meer informatie hierover vind je op verbeterjehuis.nl of via je gemeente.

Hoe werkt een zonnepaneel?

Zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten dit om in gelijkstroom. Via de omvormer, welke in je meterkast wordt geïnstalleerd, wordt gelijkstroom omgezet in wisselstroom. Wisselstroom is het type stroom welke je in je dagelijks leven verbruikt. De groepenkast verdeeld deze stoom onder alle elektrische apparaten in huis.

Via de energiemeter wordt de opbrengst van de zonnepanelen nauwkeurig bijgehouden. De stroom wat je te veel opwekt, gaat naar het energienet.

Rendement zonnepanelen

Het rendement van zonnepanelen is eigenlijk niks anders dan de opbrengst: het percentage zonlicht wat daadwerkelijk wordt omgezet in energie. Dit wordt uitgedrukt in Watt piek, ook wel Wp. Om het rendement te berekenen, wordt de instralingsfactor ook meegenomen. De instralingsfactor is de gemiddelde stralingssterkte van de zon, in Vlaanderen en Nederland vastgesteld op 0,85. De instralingsfactor x het totale vermogen in Wp = het rendement van de zonnepanelen.

Het exacte rendement is afhankelijk van veel factoren, denk hierbij aan de hoeveelheid zonlicht, de ligging en hellingsgraad van de zonnepanelen op het dak en de luchtstroom. Toch is het mogelijk om ongeveer te zeggen wat zonnepanelen precies opleveren.

Volgens Zonnepanelen-Expres.nl is dit voor een klein huishouden met 2 personen zijn 8 zonnepanelen nodig om een verbruik van 2.147 Wp te voorzien. De zonnepanelen kosten dan €4.000,- en leveren jaarlijks €479,- op! In een gemiddeld huishouden van 4 personen is het verbruik 4.000 Wp, wat neerkomt op 14 zonnepanelen. Dit kost ongeveer €7.000 en er wordt €869,- per jaar bespaard. In een groot huishouden van 5 personen wordt al snel 4.180 Wp aan stroom verbruikt. Er zijn 17 zonnepanelen nodig, wat neerkomt op een prijs van €8.500,-. Gemiddeld bespaar je dan €1.056,- per jaar op je energierekening!

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in