Dakwerken

De mogelijkheden bij schade aan je dak

Heb je schade aan je dak ontdekt? Dakschade heeft verschillende oorzaken, zowel veroudering als externe factoren zoals een storm spelen een rol. In dit artikel lees je meer informatie over het ontstaan van dakschade en de mogelijkheden die je hebt om de schade te herstellen.

De oorzaken van dakschade

Het ontstaan van dakschade heeft verschillende oorzaken. Vaak komt het door veroudering of een externe factor. Door veroudering ontstaat slijtage aan de dakbedekking. Bij een plat dak zie je dit vaak aan scheuren in de dakbedekking of laat de dakbedekking los. Bij een hellend dak raken bijvoorbeeld dakpannen beschadigd doordat ze door ouderdom poreus zijn geworden. De grootste externe factor voor dakschade is een hevige storm. Hierdoor kan de dakbedekking scheef, omhoog of zelfs wegwaaien!

In beide gevallen heeft dakschade grote gevolgen. Doordat er een opening is ontstaan kan vocht naar binnen dringen. Lekkage heeft grote gevolgen: het vocht kan de dakconstructie zo dusdanig beschadigen, dat er gevaarlijke situaties ontstaan. Wanneer je dakschade ontdekt, is het verstandig om direct een dakdekker in te schakelen om de schade te herstellen.

Dakschade herstellen: de mogelijkheden

Bij dakschade is het repareren van het dak noodzakelijk. Dit moet zo snel mogelijk, om verdere schade te voorkomen. Hoe meer schade er ontstaat, hoe hoger de kosten voor het herstellen van je dak. Dakdekkers voeren verschillende dakreparaties uit, afhankelijk van wat er precies beschadigd is.

Dakbedekking herstellen

Het belangrijkste onderdeel van je dak is de dakbedekking. Dakbedekking heeft een beschermende functie en moet daarom van goede kwaliteit zijn. Wanneer je dak beschadigd is, is er vaak ook sprake van daklekkage. De dakdekker spoort het lek op door middel van lekdetectie. Vaak wordt er rookgas gebruikt: de dakdekker blaast rook onder de dakafwerking. Op de plek waar de rook door het dak naar buiten komt, bevind zich het lek.

De werkwijze van het herstellen van de dakbedekking hangt af van het type dak en het soort dakbedekking en de ernst van de beschadiging. Vaak wordt er een reparatiestrook geplaatst of wordt een deel van de dakbedekking vervangen. Als je dakbedekking verouderd is, is het verstandig om de gehele dakbedekking te laten vervangen. De kans is namelijk groot dat de enne beschadiging naar de andere zal ontstaan: renoveren is dan ook goedkoper dan repareren.

Herstellen van de dakconstructie

In ernstigere gevallen is niet alleen de dakbedekking beschadigd, maar is de dakconstructie ook aangetast. Het is belangrijk om deze schade te laten herstellen, omdat het instortingsgevaar met zich meebrengt. Bij het herstellen van de dak structuur plaatst de dakdekker extra houten of zelfs metalen balken om de verzwakte delen te verstevigen. Soms is er ook sprake van houtrot: ook dit wordt verwijderd en herstelt door de dakdekker.

Kleinere dakreparaties

Het herstellen van de dakbedekking en dakconstructie zijn grote reparaties. Natuurlijk kunnen er ook aan andere onderdelen van je dak beschadigingen ontstaan, door bijvoorbeeld veroudering of slijtage.

Een dakdekker repareert ook:

  • Dakgoten
  • Nokvorsten
  • Schoorstenen

In sommige gevallen is de schade zo minimaal of zo ernstig dat een dakonderhoud of dakrenovatie nodig is. Als je daar informatie over zoekt kan je een kijkje nemen op de Dakdekker Gids.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in