Interieurarchitect

De 26 meest gemaakte interieur fouten

Auteur: Cr33mers

In mijn jaren lange ervaring als interieurarchitect heb ik reeds veel uiteenlopende interieur projecten behandeld. Gaande van nieuwbouw tot renovaties en zowel met opdrachtgevers die jonger dan mij waren als zij die heel wat meer levenservaring hadden. Eén ding blijft me opvallen, namelijk dat iedereen met dezelfde uitdagingen zit bij het inrichten van zijn of haar interieur. Om een interieur opdracht tot een goed einde te brengen zijn er een aantal valkuilen die -wanneer je ze weet te herkennen- perfect te vermijden zijn wanneer je vooraf over de juiste informatie beschikt.

Ken Creemers behandelt in deze blog de 26 meest voorkomende fouten zodat je alvast niet één, maar 26 stappen voor bent om op een succesvolle, stressvrije manier tot je droominterieur te komen.

1. Stouw uw interieur niet te vol

Een veel gemaakte fout die, raar maar waar, vooral bij ruime interieurs gemaakt wordt. Bij kleine interieurs dient men sowieso optimaal gebruik te maken van de ruimte waarover men beschikt. Maar bij een ruim interieur heeft men vaak de intentie om onnodige items in het interieur te plaatsen om het interieur op te vullen. Toegegeven, kastruimte heeft men altijd nodig, maar een teveel aan kasten -groot en klein- met dan nog eens overal decoratie op geplaatst, gepaard met de nodige familiefoto’s ... U voelt al waar ik naartoe ga waarschijnlijk.
Durf gebruik te maken van leegte. Een interieur waarbij de basis- items de look & feel bepalen van uw interieur brengt meer rust en u accentueert bepaalde delen die anders gecamoufleerd zouden worden.

2. Gebruik niet meer dan 4 kleuren

Zorg voor éénheid in uw interieur. Eénheid creëert men door te kiezen voor een bepaalde uitstraling dmv kleur en materiaal en daar ook standvastig mee om te gaan.
Kiest u voor een zwart/wit interieur, dan blijft u bij zwart/wit. Mo- gelijks werkt u nog met een grijstint en accent kleur en u heeft 4 kleuren. Gaat u met meer dan 4 kleuren werken, bijvoorbeeld een eetkamertafel in wit Corian, een vloer in eikenfineer, een wand- meubel in notenfineer, een rood tv meubel en nog een kleuren.
LED die indirect via het verlaagd plafond schijnt dan zal dit al snel overkomen als een “bonte kermis”.
Kiest u voor een bepaald materiaal dan gebruikt u ook enkel dit materiaal of zoveel mogelijk dit materiaal.

3. Gebruik kleur bij vervangbare elementen

Wanneer u een accentkleur wenst te gebruiken dan doet u dit best met items die makkelijk vervangbaar zijn. Zoals bijvoorbeeld tapi- jten, kussens, verplaatsbare elementen en decoratie.
Tenzij u 100% zeker bent van het resultaat en het accent niet na een x-aantal jaren weer gedateerd is.
Uiteraard kan een muur ook gebruikt worden als accent. Maar hierbij is het essentieel om een accent te leggen en geen volledige woonkamer met uw gekozen accent te gaan behangen. Wanneer u na een aantal jaren het behangpapier beu zou zijn, is ook dit weer snel vervangen en steekt uw interieur weer in een nieuw jasje.

4. Werk vanaf een duidelijk plan

Een vaak voorkomende valkuil. Vaak heeft men wel een idee van hoe het nieuwe interieur er zal gaan uit zien want men heeft zich voldoende geïnformeerd door in allerhande interieur magazines de nodige inspiratie opgedaan. Dus zogezegd zo gedaan en men begint aan het nieuwe interieur. Maar al snel zal men vaststellen dat er nog veel onduidelijk is. Hoe zit het met de stopcontacten en lichtpunten? Waar moeten ze voorzien worden? Waar komt de afvoer? Wat is het... en ga zo maar verder. Dit zijn cruciale punt- en die geweten moeten zijn alvorens men kan starten want als het nadien verkeerd is, is de kans groot dat u met deze fouten de komende 30 jaar zit opgezadeld.

5. Wacht met het plaatsen van uw verlichting tot uw kasten staan

Wanneer u uw verlichting plaatst alvorens uw kasten definitief geplaatst zijn, dan zal uw verlichting nooit exact juist hangen.
Een plan klopt meestal wel tot op de cm tov de realiteit, maar een kleine foutmarge kan overal in glippen. Het zou zonde zijn moest uw verlichting niet exact juist hangen wanneer uw kasten zijn geplaast want dit zal u altijd blijven zien. Of erger nog, dat uw verlichting niet helemaal in het midden boven de tafel hangt.

6. Wenst u een licht interieur dan dient u ook met lichte kleuren te werken

Ja het klinkt heel simpel en dat is het ook, maar hoeveel vrienden en kennissen kent u wel niet die steen en been klagen over hun interieur.
Kleine ramen, een donker eiken interieur, taupe kleur muren en mogelijks een zwart leren bankstel?
Ja dan is het logisch dat binnen alles donker toont. Durf gebruik te maken van wit en pasteltinten en het interieur zal er onmiddellijk anders gaan uitzien.

7. Bedenk eerst uw droominterieur voor u aan de slag

Doe genoeg opzoekingswerk op internet, magazines, winkels zodat u weet wat er op de markt is en de juiste keuzes kan maken. Zo niet zal u straks bepaalde items in uw interieur hebben staan, maar later vaststellen dat er nog veel mooiere en functionele items bestaan. U zou dan opnieuw ontevreden kunnen zijn over uw interieur. Wilt u hier zelf geen tijd insteken, stelt dan een interieurarchitect aan die voor u uw droominterieur zal ontwerpen.

8. Maak een duidelijke planning op

Een planning heeft een aantal voordelen. U krijgt structuur in uw verbouwing zodat u stap voor stap kan werken. Op deze manier wordt de lijst van “to do’s” korter en weet u steeds wat de volgen- de stap gaat zijn. Een planning zorgt er ook voor dat u vooruit kan werken. U kan bepaalde items al bestellen en juist laten leveren wanneer dit voorzien is in uw planning. Hierdoor kunnen alle werken elkaar snel opvolgen zonder onnodig veel tijdverlies. Dit bespaart u ook een persoonlijk optreden in TV-programma’s als “Help, mijn man is een klusser”.

9. Goedkoop is vaak duurkoop

Door de jaren heen heb ik hier een mooi gezegde voor:
“If you pay peanuts, you work with monkey’s.”
En zo eenvoudig is het nu eenmaal. U wil iets laten uitvoeren, maar kiest de goedkoopste partij, dan is de bestaat de kans dat u straks niet 100% tevreden bent met de afwerking of u krijgt meer- prijzen om het toch naar uw standaard te voorzien. Alles heeft nu eenmaal zijn prijs. Hetzelfde met het inrichten van uw interieur. Mogelijks wenst u dit zelf te doen en hier de nodige tijd en energie in te steken om het tot een goed eind te brengen. En ja, u zal hier in eerste instantie een flink bedrag mee uitsparen. Maar mogelijks bent u binnen de kortste tijd weer verveeld met uw misschien en gaat u weer opnieuw veranderen. Dit zal zich waarschijnlijk nog een aantal keer herhalen waardoor u uiteindelijk meer geld kwijt bent dan dat u een professional onder de arm had genomen.

10. Laat u leiden door professionelen

Dit punt sluit aan op het vorige, namelijk dat u beter kiest voor vakmensen en kwaliteit. Uiteraard kiest u zelf voor de juiste prijs/ kwaliteit verhouding.
Een ander punt dat hier past is dat velen voor hun interieurafwerking gebruik maken van de hulp van vrienden en kennissen die bepaalde diensten voor een vriendenprijsje doen. Dit kan perfect werken, maar ook helemaal misgaan. Gedurende de vele jaren opvolging die ik gedaan heb zijn er al vele vrienden van opdracht- gevers die tijdens de werken geen vrienden meer waren en na de werken enkel nog contact hadden met elkaars advocaat.

11. Beschik over de juiste technische kennis

U kan veel geld besparen door een heel aantal zaken zelf uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan breekwerken, vloeren, verven en behangen.
Maar voor u hieraan begint, wees dan ook zeker van uw technische kennis. Tegenwoordig vindt men alles op het internet van totale handleidingen in pdf als video’s op Youtube. Dit helpt u een flinke stap vooruit, ook wanneer u plots vaststelt dat niet alles zo vlot loopt als u verwacht had.

12. Zorg voor een goede bewegingscirculatie in uw keuken

Een goede keuken is een keuken die functioneel is en uiteraard een pareltje is om naar te kijken. Deze twee aspecten moeten hand in hand gaan. Een prachtige keuken waarbij alle indelingen verkeerd zitten, is geen handigheid.
Ik werk steeds volgens de volgende circulatie:
U neemt iets uit de frigo: openen,... wassen, snijden, koken, mogelijks gratineren en opdienen. Dus in deze volgorde dient u best ook uw keuken in te delen waarbij men werkt naar de eetkamertafel toe, zodat het koken en opdienen het dichts bij de eetkamertafel gebeurd. Doe dit in een andere volgorde en u zal ...vele meters maken tijdens het kokkerellen of uw bezoek zit tijdens het diner enkel op uw vuile afwas...te staren...

13. Bedenk vooraf welke raamdecoratie u gaat plaatsen

Wanneer alles klaar is -meubels zijn geverfd-... -de verfwerken zijn gebeurd-... -de finale decoratie is geplaatst, dan pas denkt men aan de raamdecoratie. Hierbij is de kans groot dat de nissen in het plafond -als deze er al zijn- niet de juiste maat hebben waardoor u toch niet uw gewenste raamdecoratie kan plaatsen. Of u wenst uiteindelijk toch voor elektrische raamdecoratie, want ja, dat is toch best handig, maar stelt vast dat er helemaal geen stroomtoevoer voorzien is. Allemaal punten die makkelijk verholpen kunnen worden.

14. Koop pas meubels wanneer u zeker bent dat deze zeker binnen uw gewenste interieur concept passen

Mogelijks heeft u dit al eens meegemaakt, u ziet een prachtig taupe bankstel in winkel A en beslist dit gelijk te kopen. Maar de levertijd is pas over 8 werkweken. Tijd genoeg dus om nog een kleurrijk tapijt te kopen in winkel B, de week nadien. Na 3 weken ziet u in winkel C prachtige bruine eetkamerstoelen. Net voor het bankstel geleverd wordt besluit u om nog een bijpassende fauteuil te kopen in een grijze kleur.
Wanneer uiteindelijk alles geleverd wordt blijkt dat het taupe bankstel meer rood/taupe was, waardoor het kleurrijke tapijt eigenlijk niet zo geweldig past, en de bruine eetkamerstoelen staan gelukkig verder van het bankstel maar de fauteuil is de kers op de taart voor deze bonte kermis. Maak een duidelijk concept en pas alle puzzelstukken bij elkaar alvorens u een aankoop doet!

15. Een architect is geen interieurarchitect en visa versa

Zelf heb ik twee jaar architectuur gestudeerd alvorens ik mijn studie als interieurarchitect heb afgerond. Hierbij stelde ik al snel vast dat beide beroepen veel gemeen hebben maar toch ook weer totaal verschillend zijn. Ik zou als interieurarchitect wel een woning kunnen ontwerpen, maar dit zou voor een architect veel vlotter gaan en het resultaat zal mogelijks ook beter zijn. Het omgekeerd is ook waar, een architect zou een interieur kunnen ontwerpen, maar een interieurarchitect die dag in dag uit niet anders doet, zal hier ook weer vlotter mee weg komen. Beiden hebben hun specialisaties en kennis. Weet dit dus ook wanneer u iemand aanstelt om uw interieur aan te pakken. Het beste hierbij is nog steeds een combinatie van beiden voor één project.

16. Een accentmuur is een accent, doe geen overkill

Zoals de titel zegt, gebruik geen overmatig gebruik van accenten. Een bepaalde kleur kan net dat extra cachette aan uw interieur geven, maar teveel kan ook zorgen voor een overdaad waardoor het niet meer op valt, ofwel teveel opvalt, waardoor u het in beide gevallen snel zal beu worden.

17. Houdt vast aan het gemaakte plan

Wijk niet af van de plannen en wanneer dit toch gebeurd pas dan onmiddellijk de plannen aan. Dit is een fout die vaak gemaakt wordt, maar die vaak ook onoverkomelijk is. Want mogelijks verandert uw situatie gedurende het project waardoor er ook andere eisen gesteld worden aan het interieur. Geen probleem, maar teveel afwijkingen kunnen ervoor zorgen dat u straks door het bos de bomen niet meer ziet. Met als gevolg dat er fouten gemaakt worden. Fouten kosten geld of zijn een doorn in het oog zo lang ze aanwezig zijn.

18. Bepaal vooraf welk type verlichting u wenst 

Zelfs mij is het al overkomen, op het laatste moment samen met de opdrachtgever de verlichting kiezen. Geen probleem, het werd opbouwverlichting. Dat kwam goed uit want dan moesten er geen gaten meer geboord om de verlichting in te werken. Maar waren er wel voldoende verstevigingen voorzien, en wat met de esthetische kastplinten bovenaan van 5cm hoogte?? Uiteindelijk waren we genoodzaakt om naar inbouwverlichting te gaan op bepaalde plaatsen. Een fout die makkelijk te voorkomen valt, indien tijdig de nodige keuzes gemaakt worden.

19. Ga pas uw lening aan op het moment dat de werken

Een heel belangrijk punt, want zodra u besluit uw lening aan te gaan dient, u in veel gevallen binnen een bepaalde termijn het geleende budget op te nemen. Als dit niet gebeurd dient u hier maandelijkse intrest op te betalen. Dit kan makkelijk vermeden worden door pas wanneer de werken bijna aanvangen de lening aan te gaan. Of indien het aanbod bij de bank zo uitzonderlijk gunstig moest zijn, dan werkt u mogelijks met een voorschot dat groter is dan normaal bij de aannemers.

20. Voorzie voldoende lichtpunten

Hoe vaak ik bij opdrachtgevers thuis kom en vaststel dat er één verlichtingspunt is in het midden van elke ruimte, ik denk dat deze momenten ontelbaar zijn. Nochtans wil iedereen meer verlichting in zijn interieur. Wees dus niet te zuinig met het aantal lichtpunt- en dat u voorziet. Het is handiger om een lichtpunt terug dicht te werken dan een extra lichtpunt te voorzien wanneer alles klaar is.

21. Een mooi interieur moet ook functioneel zijn

Een interieur “uit de boekjes” of zoals op veel beurzen te zien is, oogt het mooi, maar daarom is ze nog niet functioneel voor alledaags gebruik. Wanneer een interieur niet functioneel is - omdat alles verkeerd staat, of omdat u letterlijk een slaaf wordt van uw eigen interieur- brengt echt geen plezier met zich mee. Het is altijd balanceren, hoe ver kan iets esthetisch gaan alvorens het niet meer functioneel is of onuitvoerbaar is. Bovendien heeft iedereen andere eisen. Wat voor de één een oase van rust is, is voor de ander een kaal en kil interieur. Kies iets wat bij u past en u u bent als persoon.

22. Elk interieur heeft zijn beperkingen

Vaak is het pakket van eisen groter dan het interieur dat ter bes- chikking is. Wanneer u een badkamer heeft van 3 op 3 meter, dan kan u niet verwachten dat hier een badmeubel met 2 spoelbakken in past en met een vrijstaand bad en inloopdouche. Indien u het toch klaar krijgt zal alles zodanig op elkaar staan dat het ook geen gezelligheid meer heeft. Ook als interieurarchitect beschik ik niet over de gave een interieur groter te toveren dan dit werkelijk is. Al lijkt dit soms van wel.
Het komt er juist op neer om elke beperking om te vormen naar een voordeel. Zo bekomt u een unieke inrichting die perfect past bij uw interieur. Dat is de “sleutel” voor elk geslaagd interieur.

23. Voorzie voldoende ventilatie

Veel woningen worden geïsoleerd tijdens de renovatie. Maar heeft u ook gedacht aan voldoende ventilatie? Bij nieuwbouwwoningen is dit ondertussen verplicht, maar bij renovaties wordt het nog te vaak vermeden. Nochtans is het voor uw eigen gezondheid een plus en vermijdt u mogelijke schimmels en vochtproblemen.
Ook zal uw woning klaar zijn voor de normen die worden opgelegd in de toekomst, wat weer resulteert in een betere verkoop- waarde.

24. Voorzie voldoende isolatie

Een logische stap wanneer u gaat renoveren is om toch nog net dat tikkeltje extra isolatie te steken. Op deze manier is uw won- ing energiezuiniger, wat op lange termijn enkel voordelen heeft. Wanneer uw woning onvoldoende geïsoleerd is en u ooit besluit deze te gaan verkopen, dan zal deze een stuk minder waard zijn. Ongeacht hoe knap uw interieur wel is.

25. Welke haard gaat u kiezen? 

Misschien had u hier nog niet bij stil gestaan en dacht u dit pas te beslissen als “de tijd rijp is”. Maar niets is minder waar. De keuze van uw haard heeft een grote invloed op de totale verwarming van uw woning. Het vermogen van de haard maar ook het type heeft verschillende gevolgen naar aansluiting en afvoer. Deze twee factoren zullen ook bepalend zijn voor de rest van uw interieur, want een haard is een gegeven waarop alle andere meubels op worden afgestemd.

26. Laat u niet teveel leiden door uw eigen aannemers

Het klinkt misschien gek, maar houdt vooral rekening met uw eigen planning en ontwerp en wijk hier niet vanaf tenzij er argumenten zijn waardoor het beter is om wel af te wijken. Wanneer u afwijkt van het ontwerp omdat dit makkelijker uit komt voor de uitvoerder dient u er rekening mee te houden dat u wel diegene bent die de komende 30 jaar naar deze makkelijkere oplossing moet kijken. Ook, wanneer u afwijkt van uw planning en bepaalde werken verlaat, kan het zijn dat de volgende aannemer later moet starten, waardoor deze uw werk laat liggen om elders wel tijdig te starten. Allemaal zaken om mee rekening te houden en een vlotte renovatie of interieurproject te verwezenlijken.
Anderzijds zijn de juiste aannemers weer een extra aanwinst en zullen zij een absolute meerwaarde zijn en u mee begeleiden om samen tot uw droominterieur te komen.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in