Energie

Besparen op je energierekening doe je zo!

Het afgelopen jaar zijn de energieprijzen enorm gestegen. Hoewel we vanaf dit jaar te maken hebben met het prijsplafond. Is het altijd goed om op zoek te blijven gaan naar manieren om te besparen. We weten immers niet wat de toekomst ons brengt. Gelukkig zijn er genoeg manieren te vinden waarop jij kan besparen op jouw energierekening. Er zijn manieren die je gemakkelijk kunt doorvoeren door het aanpassen van gedrag. Of je kunt verschillende investeringen doen. In dit artikel geven wij jou een aantal tips om te besparen op je energierekening.

Energiezuinige apparaten

Wist je dat moderne elektrische apparaten een stuk minder energie verbruiken dan oude apparaten? Het is daarom aan te raden om oude modellen om te ruilen voor nieuwe modellen. Het grootste gedeelte aan energie dat je verbruikt in een woning gaat namelijk naar witgoed. Witgoed is een verzamelnaam van verschillende huishoudelijke apparaten zoals wasmachines, vaatwassers en vriezers. Door deze apparaten om te ruilen voor een energiezuinige variant, kun je enorm besparen op jouw energierekening. Denk aan een energiezuinige wasmachine of andere apparaten die je dagelijks of wekelijks gebruikt. Daarnaast is het belangrijk om sluipverbruik te voorkomen. Wist je dat veel apparaten nog stroom verbruiken terwijl ze op stand-by staan? Dit wordt ook wel sluipverbruik genoemd. Zorg dat apparaten helemaal uitgeschakeld zijn en niet alleen op stand-by staan.

Isoleer je woning

De allerbeste manier om te besparen op jouw energierekening is natuurlijk door het isoleren van jouw woning. Dit kun je op verschillende manieren doen. Zo kun je kiezen voor vloer, muur of dakisolatie. Maar je kunt ook zelf kleine aanpassingen in jouw woning doorvoeren waardoor jouw huis al een stuk beter geïsoleerd is. Denk hierbij aan het plaatsen van tochtstrips of het dichtmaken van kieren waar veel tocht doorheen komt. Wanneer je kiest voor het isoleren van de woning zelf, is dit natuurlijk een kostbare investering. Uiteindelijk behaal je hier wel de meeste winst mee. Verduurzamen is een proces waarbij je pas op de lange termijn resultaten behaalt. Hetzelfde geldt voor zonnepanelen. Dit kan je een behoorlijke energiebesparing opleveren, maar je moet natuurlijk wel de mogelijkheid hebben om eerst te kunnen investeren. Kijk altijd even of er via de overheid of via jouw gemeente mogelijkheden zijn voor bepaalde subsidies voor het verduurzamen van jouw woning.

Kies de juiste verlichting

Dit is een gevalletje van bewustwording en je eigen gedrag aanpassen. Zeg nou eerlijk, hoe vaak verlaat jij de ruimte en laat je alle lampen lekker branden? Misschien denk je dat verlichting niet zoveel uitmaakt, maar dat is wel degelijk zo. Zorg ervoor dat je de verlichting altijd uitmaakt wanneer jij een ruimte verlaat. Daarnaast is het aan te raden om alle verlichting in jouw woning te vervangen voor LED verlichting. Hiermee bespaar je maar liefst zo’n 85% ten opzichte van een gloeilamp. Een behoorlijke besparing, voor een kleine investering.

Verbruik minder warm water

Wanneer je warm water gebruikt voor de afwas of voor het douchen zorgt dit voor veel energieverbruik. Het meeste warme water in een woning wordt natuurlijk verbruikt tijdens het douchen. Hier kun je dan ook het meeste op besparen en verduurzamen. Probeer niet langer dan 5 minuten te douchen. Dat is lang genoeg en je kunt hier al flink mee besparen. Ook het installeren van een waterbesparende douchekop kan een flinke besparing opleveren. Besparen op je energierekening doe je dus zeker door te besparen op warm water!

Stap over naar een andere energieleverancier

Als laatste kan het interessant zijn om over te stappen naar een andere energieleverancier. Wanneer jij tot een van de gelukkigen behoort die nog een vast contract heeft lopen is dit waarschijnlijk niet het geval. Het grootste gedeelte van de Nederlanders heeft op het moment echter een variabel contract. De prijzen voor dit contract verschillen behoorlijk per energieleverancier. Het kan dan ook een flinke besparing opleveren door over te stappen naar een andere leverancier. Neem even een uurtje of twee de tijd om de prijzen van verschillende leveranciers te vergelijken. Kijk wel goed naar de voorwaarden voordat je overstapt! De kleine lettertjes kunnen best belangrijk zijn in deze tijden. Wanneer jij overstapt naar een andere leverancier ontvang je vaak ook nog een mooie welkomstkorting. Hierdoor kun je tot honderden euro’s besparen op jouw energierekening.

Zoals je ziet zijn er genoeg manieren om te besparen op je energierekening. Ook wanneer je geen budget hebt voor grote aanpassingen kun je ook door kleine aanpassingen in jouw eigen gedrag en woning al veel voordeel behalen. Ben je bewust van je eigen gedrag en energieverbruik en kijk naar de mogelijkheden die passen binnen jouw budget.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in