Renoveren
Energie

4 tips om uw woning duurzaam te verbouwen

Bent u van plan om uw woning grondig te verbouwen? Goed bezig! Het is een uitgelezen kans om uw woning te voorzien van moderne of persoonlijke tinten, en zorgt ervoor dat u nog jaren op dezelfde plek kunt blijven wonen. Bovendien geeft het u de mogelijkheid om duurzaam te investeren in uw woning. Dat kan op verschillende manieren. Zo kunt u de woning isoleren of zonnepanelen laten installeren. Wij geven u 4 tips om uw woning duurzaam te verbouwen.

1. Renoveren in plaats van nieuw bouwen

Twijfelt u tussen nieuwbouw of renovatie? Voor beide opties is iets te zeggen. Kiest u voor een compleet nieuwe woning, dan weet u één ding zeker: uw woning wordt optimaal geisoleerd en voldoet aan de hedendaagse eisen. Anderzijds moet de woning nog wel worden gebouwd, en dat betekent dat men de benodigde materialen moet produceren en vervoeren. Wanneer u kiest voor renovatie, dan gunt u (een deel van) uw bestaande inboedel een tweede leven, en blijft het geraamte van het huis grotendeels intact. Dat is duurzaam en biedt u vaak meer mogelijkheden dan u op voorhand zou verwachten.

2. Isoleren helpt u energie besparen

Denkt u aan duurzaam verbouwen, dan ligt de focus natuurlijk op besparen. U bespaart energie en geld. Dat kan door bijvoorbeeld uw woning te isoleren. Binnen het spectrum van isolatie heeft u diverse mogelijkheden. Grofweg kiest men bij isolatie tussen de vloer, het dak, de spouwmuur en tripleglas. Dergelijke maatregelen zorgen voor een energiebesparing oplopend tot 30%, omdat de warmte in uw woning dankzij isolatie beter vastgehouden wordt. Een aantrekkelijke optie.

3. Zelf energie opwekken

Een alternatief – of juist aanvulling – op isoleren is het zelf opwekken van energie met zonnepanelen. Die optie wordt door steeds meer huishoudens omarmd. Zonnepanelen en zonne-energie maken u minder afhankelijk van de traditionele energiebronnen en zorgen voor een reductie van de CO₂- uitstoot. Het is tegelijk een investering met een relatief korte terugverdientijd, want u gaat onmiddellijk besparen op uw energienota. Daarbij kunt u kiezen tussen zonnepanelen kopen en huren, waardoor deze duurzame investering voor meer mensen mogelijk wordt.

Wist u overigens dat we in België al behoorlijk ver zijn op het gebied van de thuisbatterij? Onder normale omstandigheden wordt ‘s middags de meeste energie opgewekt. Echter, deze energie wordt dankzij laagverbruik overdag voornamelijk terug geïnjecteerd op het net, waardoor u ’s avonds alsnog een beroep moet doen op het net. Met de thuisbatterij houdt u de opgewekte zonne-energie vast en hoeft u dus minder vaak een beroep te doen op het kostbare energienet.

4. LED verlichting beperkt het energieverbruik

Een simpele, doch daadkrachtige oplossing om uw energieverbruik te beperken, is het vervangen van verouderde verlichting met LED verlichting. LED verlichting gaat langer mee en behoeft minder energie om te functioneren. Toegegeven: uw energiebesparing ligt lager dan bij isolatie of zonnepanelen, maar alle kleine beetjes helpen, toch?

Uw woning duurzaam verbouwen en onder de streep geld besparen; het kan. Door vooraf een helder plan op papier te zetten, weet u precies wat uw budget is en wat u in de toekomst gaat besparen. Daadkrachtige keuzes in uw eigen duurzame toekomst.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in