Nieuwe kamers

4 tips bij het maken van een fitnessruimte in eigen huis

Het is tegenwoordig niet al te moeilijk om een goede fitnessschool te vinden. Bijvoorbeeld even zoeken op fitness leuven en je geniet direct van talloze hits. Een afspraak bij een sportschool is snel gemaakt. Maar we weten inmiddels allemaal dat onbeperkt toegang tot sportscholen niet vanzelfsprekend is. Er kan zomaar iets veranderen waardoor je tijdelijk niet bij de sportschool terecht kan. Bijvoorbeeld doordat er weer een nieuwe opleving van het coronavirus is en we weer voor (hopelijk korte tijd) in lockdown moeten of omdat je zelf besmet bent geraakt met het virus en hierdoor tijdelijk niet naar buiten kan. Dan is het zonde als je vervolgens je hele plan om gezonder te leven én meer te bewegen aan de wilgen kunt hangen.

Een eigen fitnessruimte in huis is dan de perfecte oplossing. Niet om nooit meer naar de sportschool te gaan, maar om altijd een plan B achter de hand te hebben. Maar wat heb je dan nodig? Hoe pak je dit aan? Hier zijn 4 tips bij het maken van een fitnessruimte in eigen huis.

1. Doe inspiratie op in de sportschool

Het kan geen kwaad om de kunst even af te kijken bij je eigen favoriete sportschool. Natuurlijk betekent dit niet dat je de ruimte volledig vol moet zetten met alle fitnessapparaten die je kunt verzinnen. Bedenk daarom goed van welke apparatuur jij graag gebruik maakt en welke faciliteiten in de sportschool echt niet gemist mogen worden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een televisie tegenover de loopband? Heerlijk om je work out te voltooien en ondertussen je favoriete serie te volgen. En ook leuk om dit gewoon thuis te realiseren.

Bedenk wel goed dat een fitnessruimte thuis nooit de sportschool kan evenaren. Daarom blijft je abonnement daar nog altijd van groot belang. Wel kan het bijdragen aan meer bewegen in huis wanneer het om welke reden dan ook even niet mogelijk is om naar de sportschool te gaan. Of omdat je simpelweg naast je vaste uitstapjes naar de sportschool ook nog verder wilt trainen thuis. Hoe meer, hoe beter!

2. Kies de juiste ruimte

Wil je thuis een geweldige fitnessruimte maken? Dan is het ook belangrijk om voor een geschikte kamer te kiezen. Niet elke ruimte is immers even geschikt. Langdurig sporten in de woonkamer is meestal geen verstandige keuze. Hier stoor je al gauw je medebewoners. Bovendien wordt het hierdoor in de woonkamer veel krapper, waardoor er ook minder ruimte voor ontspanning overblijft. Het is het prettigst wanneer je een kamer kiest die momenteel al vrij staat en over voldoende ruimte beschikt. Denk bijvoorbeeld aan zolder, de garage, de kelder of een grote, leegstaande kamer.

3. Denk aan de vloer en voldoende ventilatie

Naast de juiste fitnessapparatuur is het ook goed om over de basisonderdelen van de ruimte na te denken. Met name de vloer en de ventilatiemogelijkheden zijn van essentieel belang. Kies voor een vloer die kras- en schokbestendig is en tevens ook minder geluid doorlaat. Zo ben je andere mensen in huis minder tot last en hebben de buren ook geen last van je dagelijkse work out. Daarnaast is het ook goed om voldoende ventilatiemogelijkheden te installeren. Goed om de ruimte lekker koel te houden, maar ook om nare luchtjes te voorkomen.

4. Keuzes maken

Het liefst zo je natuurlijk je favoriete sportschool geheel na willen bouwen in huis. Dit is echter geheel onrealistisch. Er zijn maar weinig mensen die over voldoende ruimte beschikken om dit te realiseren. Daarom zal je uiteindelijk toch lastige keuzes moeten maken. Zet daarom – eventueel aan de hand van een moodboard – op een rijtje wat écht niet mag ontbreken in jouw fitnessruimte, zodat deze aan de grootste wensen voldoet.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in