Aanbevolen partners

Logo AVEVE
Klinkers en tegels voor binnen en buiten
Terras & verhardingen

Waar plaats je het terras?

De juiste plaats voor het terras ? Een plek rond het huis waar je je goed voelt, dat is de juiste plaats voor het terras. Dat kan een heel zonnige plek zijn, maar ook een plaatsje met meer schaduw. Een terras dat windvrij is, vindt iedereen wel aangenaam. Enkele tips voor de juiste terrasplek.

Als je gaat bouwen, is de verleiding groot om ook maar meteen het terras in de bouwplannen op te nemen. Zo kan de aannemer bij het storten van het beton voor kelder of vloer meteen ook de fundering voor het terras maken. Handig. Maar af te raden.

Misschien blijft achteraf de vooraf gekozen plek voor dat terras toch niet ideaal, komt de fundering te hoog voor het afwerkingsmateriaal dat je voor ogen had of is het beton ondertussen al gebarsten.

 

De beste terrasplek

De beste plek voor het terras is er een die aan een paar voorwaarden moet voldoen. Daarom wacht je beter met de terrasaanleg tot je je huis en de tuin – of de plek die ooit tuin of terras zou moeten worden – goed aanvoelt.

Hou ook rekening met toekomstige beplanting (hoge bomen = langdurige schaduw, minder hoge begroeiing = korte schaduw); met buren, en met andere inrichtingen in je tuin. Bijvoorbeeld: wil je ooit een zwembad of vijver? Komt er ook een tuinhuis? Een bijgebouw met ruimte voor een overdekt terras?

 

Een windvrij terras

Helaas, België is vooralsnog niet de Provençe dus moeten we er wel voor zorgen dat ons terras windvrij ligt. Oriënteer daarom de plaats richting zuidoosten of zuiden. En zorg voor een schutting aan de noordkant, als het terras geen bescherming van gevels of beplanting in de buurt krijgt. Een beschutting tegen de wind kun je maken met hout, je kan een haag plaatsen of grotere struiken en bomen aanplanten.
 
Als ruimtelijke ordening het toelaat, kun je ook een muurtje plaatsen aan een of twee zijden van het terras. Een alternatief is een pergola die je laat begroeien met klimplanten of aan de windzijde dicht maakt. Met planten – bijvoorbeeld riet of klimop – in verplaatsbare bakken kun je ook een windscherm creëren.

 

Zonnig terras

De meest ideale plek voor een eigen terras is aan een terras op een zonnige plaats. Kies daarvoor een plek die niet te snel schaduw krijgt of maar op bepaalde momenten van de dag in de schaduw ligt.

Het meeste zon vang je natuurlijk richting zuiden. Geniet je graag ’s ochtends van de zon, dan is een terras op het oosten of zuidoosten ideaal. Vertoef je vaker ’s avonds op je terras, oriënteer de plek dan naar het zuidwesten of westen.

 

Liever minder zon

Niet zo’n zonneklopper maar toch een buitenmens? Voorzie een mogelijkheid om schaduw op je terras te krijgen. Plaats het terras dan in de buurt van muren of bomen die tussen het terras en het zuiden staan. Dan heeft je favoriete buitenplek op het heetst van de dag wat schaduw. Je kan ook gebruik maken van parasols, zonneschermen of een zonnetent.

Als het praktisch mogelijk is, moet je er toch voor zorgen dat de zon aan je terras kan, al was het maar om er voor te zorgen dat het terrasoppervlak niet of nauwelijks mos aantrekt. Vochtige en donkere terrassen krijgen sneller een onverzorgd uiterlijk, doordat mossen en algen dit de leukste plekjes vinden. Hoe je zo’n terras onderhoud, lees je in ons artikel Onderhoud Terras.

Voor of achter het huis?

Plaats je het terras voor het huis, er achter of er langs? Alles hangt af van hoeveel plaats je aan die zijden van je woning hebt, waar je het terras het liefst wilt hebben en ook of er toch wat zon aan kan.
Als je achtertuin niet genoeg zon krijgt omdat de voorgevel van het huis naar het zuiden gericht is en de tuin op het noorden uitkijkt, kun je overwegen om je terras aan de voorkant aan te leggen. Maar dan moet je er voor zorgen dat je daar genoeg privacy hebt.

Terras als buitenkamer

Je kan met een tuin richting noorden het terras ook dieper in de tuin leggen, op een plek waar toch genoeg zon komt. Als je dat te veraf van keuken en andere leefruimtes vindt liggen, kun je op het terras eventueel een buitenkeuken installeren. Kraantje met koud water, een lichtpunt en een stopcontact kunnen al heel veel ‘ongemakken’ oplossen.
Het stopcontact kun je gebruiken om eventueel een kleine koelkast op aan te sluiten, of een elektrische grill of barbecue. Stromend water is altijd handig, al was het maar om even een fris glas water te drinken. En een lichtpunt is leuk voor ’s avonds.
In elk geval: als je er de plaats voor hebt, is een terras je kamer buiten. En net als de kamers binnen in je huis, kun je ook deze buitenkamer inrichten zoals je zelf wil. Geniet er van!

Auteur: Gretel Kerkhofs

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in