Aanbevolen partners

Logo AVEVE
Klinkers en tegels voor binnen en buiten
Terras & verhardingen

Vergunning nodig voor verharding van terras of tuinpad?

"Bezint eer ge begint," luidt een spreekwoord.

Controleer daarom voor de aanleg van het terras of je al dan niet een stedenbouwkundige vergunning nodig hebt voor de aanleg van deze verharding. Een geruststelling: doorgaans heb je geen vergunning nodig.

Maximum oppervlakte voor tuinverhardingen

Het decreet op de ruimtelijke ordening stelt dat voor een strikt noodzakelijke toegang of oprit naar de woning geen bouwvergunning nodig is. Hetzelfde geldt voor tuinpaden in de achter- en zijstrook en terrassen kleiner dan 50 m².

Voorwaarde is dan wel dat deze verhardingen binnen een straal van 30 meter van een vergund gebouw liggen, zich op minimum 1 meter van de zijdelingse en achterste perceelsgrenzen bevinden en niet in ophoging liggen.

Alle verhardingen van paden, terrassen, prieeltjes, ... net zoals verharde vijvers en zwembaden mogen samengeteld niet meer dan 80 m² bedragen. Wil je dus nog meer verharding, dan moet je voor die extra oppervlakte wel een vergunning aanvragen.

Voor terrassen in de voortuin of groter dan 50 m² is wel een stedenbouwkundige vergunning vereist. Contacteer bij twijfel altijd de dienst ruimtelijke ordening van jouw gemeente.

 

Meer weten over stedenbouwkundige vergunningen?

Lees ook de informatie van de Vlaamse dienst Ruimtelijke Ordening.

 

Meer weten over terras of tuin?

Lees ons dossier Terras en Verhardingen of surf naar ons luik Outdoor voor alle info over de tuin.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in