Aanbevolen partners

Logo AVEVE
Klinkers en tegels voor binnen en buiten
Terras & verhardingen

Tips voor een goede waterafvoer aan terras of tuinverharding

Als je kiest voor een in te bouwen waterafvoer voor het terras of voor de gehele buitenomgeving van je woning, moet je op een aantal dingen letten. Als je met de volgende tips rekening houdt, heb je jarenlang plezier van een goed functionerende waterafvoer op het terras.

Hellingsgraad van terras of tuinpad

Zorg dat de verharding van het terras aangelegd is in een helling naar de gootlijn toe. (Werk je met gestabiliseerd zand of stabilisé, dan moet deze laag al hellend zijn.) Die helling is doorgaans 1 tot 2% of 1 tot 2 cm per lopende meter. Zo lopen regenwater en kuiswater zelfs automatisch weg. Zorg er wel voor dat de bovenkant van de verharding iets hoger ligt dan het afvoerrooster of de inloopsleuf. Anders ontstaat er plasvorming voor de gootlijn. Meestal ligt de helling weg van het huis gelegd, naar de tuin toe. Bij een puntafwatering (afvoerput) moet de verharding in een diamantstructuur gelegd worden (4 hellingen naar één punt). Dit is minder makkelijk. Als je werkt met een afvoerputje onder een muurkraan is een hellingsgraad niet nodig.

Waterkeringslijn van terras of tuinpad

Zorg dat afvoerputjes of afvoergoten die tegen een gevel liggen net onder de waterkeringslijn van de woning liggen. Ook de bovenkant van de tegels of klinkers moeten onder de waterkeringslijn komen, om zo opstijgend vocht in de muren te vermijden.

Capaciteit van terras afvoer

Elk afvoersysteem heeft voldoende afvoercapaciteit om zelfs grote terrassen af te wateren. Informeer wel naar specifieke applicaties of gebruiken. Elke inbouwsituatie is immers anders. Stel dat je een ondergrondse garage hebt met een steile toegang, dan kies je best voor een bredere afvoergoot voor de dorpel van de garage. Zo is er geen kans op overschietend water. De gootjes kunnen ook perfect dienen als overloop voor zwembaden. Ze voeren dan geen kuiswater of hemelwater naar de riolering maar brengen het overlopende water van het zwembad naar de zuiveringspomp. Bij zwembaden raden we aan inox of roestvrije roosters of opzetstukken te gebruiken omwille van de chloren in het water.

Sterkte of belastingsklasse van afvoer

Komt het afwateringssysteem op een plek te liggen waar er verkeer rijdt, dan moet je de belastingsklasse van het gootsysteem bekijken. Standaard zijn de meeste gootjes geschikt voor het stapvoets verkeer van personenwagens, ideaal voor private opritten of voor de dorpel van de garage.

Gemakkelijk onderhoud van terras afvoer

Is er veel zand in de buurt? Bladeren? Dan kan een bladvanger of een zandvanger in de gootlijn handig zijn. Ook een stankafsluiter komt misschien van pas om geur uit de riolering tegen te gaan. Toegang tot de gootlijn is makkelijk. Bij roostergoten neem je gewoon de roosters weg, bij sleufgoten zijn toegangsluikjes voorzien. Deze hebben een deksel of zijn betegelbaar met dezelfde verharding als je terras.

Auteur: Gretel Kerkhofs - mei 2011

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in