Aanbevolen partners

Logo AVEVE
Klinkers en tegels voor binnen en buiten
Terras & verhardingen

Tips voor de aanleg van het terras

Een terras aanleggen hoeft niet moeilijk te zijn. Dat bewijzen onze tips over terrasaanleg. Volg ze en je tuin zal je dankbaar zijn.
Bezint eer ge begint is ook bij het aanleggen van het terras een goed idee.

Overweeg goed waar je het terras wilt aanleggen. Zeker op de almaar kleiner wordende percelen, kan het een creatieve oplossing zijn om het terras multifunctioneel te maken.

Of vanuit de andere richting gedacht om – een deel van de oprit – multifunctioneel te maken en ook als terras in te richten. Dit kan bijvoorbeeld door een ander bestratingsmateriaal, een andere kleur in het materiaal te gebruiken of zelfs er een afdak over te plaatsen. Zo heb je niet alleen een carport, maar ook een overdekt terras.

Van bij de ruwbouw

Zit je in de ontwerpfase van de terrasaanleg? Laat de architect dan ook niet zonder meer voorschrijven om beton te storten op de plaats waar ooit het terras zal komen. Dat kan dan tijdens de bouwwerken en voor de aanleg van het definitieve terras dan wel oh, zo handig zijn, bij de keuze van de definitieve terrasafwerking kan dit betondek zuur opbreken. Vaak is het te hoog gestort en laat het niet meer iedere afwerking toe.

Materiaal voor terras

Voor de afwerking van het terras zijn harde materialen nodig. Denk aan:
  • Klinkers
  • Natuursteen
  • Keramische tegels
  • Hout
Een granulaat – zoals grind, dolomiet of porfier – kan als je wat minder budget te besteden hebt. Later kun je dit nog gebruiken als fundering of ondergrond.

Waak er bij de keuze van keramische tegels over dat ze voldoende slijtvast en vorstbestendig zijn.

Bij alle materiaalopties verdient het aanbeveling om naar de onderhoudsvriendelijkheid ervan te kijken.

Kwaliteit van het terras

Een wetmatigheid hier: hoe groter het oppervlak van bijvoorbeeld de tegel of natuursteen, des te minder voegen. En de voegen zijn nu net de gevoeligste plaatsen voor vervuiling. Tegenwoordig bestaan er zelfs aangepaste materialen – bijvoorbeeld polymeerzand - om de voegen op te vullen, zodat vervuiling minder kans krijgt.

Hout voor het terras

Kies je voor hout? Let dan ook weer op de duurzaamheid van het materiaal. Aangezien het hout blootgesteld wordt aan extreme weersomstandigheden en vochtigheid komen enkel houtsoorten met een hoge natuurlijke duurzaamheid, vakkundig verduurzaamde of hittebehandelde houtsoorten in aanmerking.

Naast een hoge duurzaamheid wordt van terrashout ook verwacht dat het voldoende sterk is en over een hoge slijtweerstand beschikt.

Onderhoud terrasmaterialen

Nagenoeg alle materialen laten toe om patronen in de terrasaanleg te brengen. Die patronen zijn niet alleen smaakgebonden, ze worden ook bepaald door de stijl van het huis en de tuin, en kunnen deze zelfs versterken of accentueren. Het gekozen patroon geeft ook een zekere sfeer.

De gekozen kleuren kunnen trouwens een aanvulling zijn op het concept van de tuin. In de winter brengen ze bijvoorbeeld kleur in de tuin.

Terras ontmossen

Een verharding met open voeg zal niet onkruidvrij blijven. Dit kan je bestrijden met een verdelgingsmiddel of verbranden. De eerste aanpak zal je tweemaal per jaar moeten toepassen om succesvol zijn, het verbranden zelfs tot drie maal.

Mossen kan je te lijf gaan met een anti-mosmiddel. Een behandeling in het voorjaar en najaar moet volstaan om van een mosvrij terras te genieten.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in