Aanbevolen partners

Logo AVEVE
Klinkers en tegels voor binnen en buiten
Terras & verhardingen

Terrasplanning

Bezint eer ge begint is ook in dit geval geen slecht devies. Overweeg bijvoorbeeld goed waar je het terras wilt inplanten. De oriëntatie is hierbij een eerste bepalende factor. Maar het mag zeker niet de enige factor zijn.
Zeker op de almaar kleiner wordende percelen, kan het een creatieve oplossing zijn om het terras multifunctioneel te maken. Of vanuit de andere richting gedacht, om – een deel van - de oprit multifunctioneel te maken en ook als terras in te richten. Dit kan bijvoorbeeld door een ander bestratingsmateriaal, een andere kleur in het materiaal te gebruiken of er een afdak over te plaatsen. Zo heb je niet alleen een carport, maar ook een overdekt terras.

Locatie

Een terras wordt doorgaans bij de woning gelegd, maar kan ook ergens in de tuin. Probeer er bij de juiste inplanting ook enigszins op te letten dat je een beetje beschut bent voor de wind (door het huis, beplanting,…) en ga verder na wanneer je van zon of schaduw geniet op het terras.
Maak het terras voldoende ruim: er moet plaats zijn voor een tafel, stoelen,… iedere gebruiker heeft bovendien al snel 2 m² nodig om vlot aan tafel te kunnen schuiven. Wellicht wil je ook wel eens een barbecue, parasol of zonnetent,… kwijt op het terras.

Beton

Zit je in de ontwerpfase, laat de architect dan ook niet zomaar voorschrijven om beton te storten op de plaats waar ooit het terras zal komen. Dat kan dan tijdens de bouwwerken en voor de aanleg van het definitieve terras dan wel 'oh, zo handig' zijn, bij de keuze van de definitieve terrasafwerking kan dit betondek zuur opbreken.

Vaak is het te hoog gestort en laat het niet meer iedere afwerking toe. Bij een onzorgvuldige uitvoering van de waterkerende lagen in de woning, kan het betondek zelfs voor vochtproblemen in de woning zorgen.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in