Aanbevolen partners

Logo AVEVE
Klinkers en tegels voor binnen en buiten
Terras & verhardingen

Steentapijt: ook voor buiten

Steentapijt is aan een ware opmars bezig. Deze naadloze vloer, bestaande uit miljoenen kleine steentjes die gemengd worden met epoxyharsen, is vooral populair in de slaapkamers, maar almaar meer mensen laten deze vloer ook in de woonkamer, eetkamer, hobbyruimte of bureau plaatsen. Zelfs buiten kan een steentapijt gelegd worden.

UV-bestendig

"Elke kunststofvloer is geschikt voor buitentoepassingen, of dat nu epoxyvloer, gietvloer of steentapijt is", stelt Dirk Van Tricht van Steppa Vloertechnieken & Van Tricht Consulting. "Er moet uiteraard rekening gehouden worden met enkele aandachtspunten. Een buitenvloer wordt extra belast door weer en wind. Het sterke zonlicht kan de kleur van het steentapijt doen vervagen of vergelen. Het is dan ook belangrijk om een kleur te kiezen die zowel UV-bestendig als lichtecht is. Ideaal is een steentapijt met natuurlijk gekleurde fijne marmer of graniet steentjes. We raden ook aan om een hars op basis van PU te gebruiken, omdat hars op basis van epoxy in het algemeen meer vergeelt onder invloed van UV-licht. Deze speciale PU-hars maakt het tapijt ook zeer elastisch, waardoor de vloer beter bestand is tegen temperatuurschokken.”

PU-coating

Ideaal voor buitengebruik van steentapijten is een grotere korrel van 2 tot 3 mm. ”Indien men toch kiest voor een kleinere korrelgrootte, raden wij wel aan de vloer te verzegelen met een PU-coating, een UV-beschermingslaag met extra slijtlaag. Bij de grotere korrels is deze coating niet toepasbaar, dus kunnen deze enkel in open structuur gelegd worden, maar deze zijn toch makkelijker in onderhoud.”

Onderhoud

Steentapijt kan op elke vormvaste ondergrond geplaatst worden. Deze vloer kan wel enkel gelegd worden op een droge onderlaag. Het volledig regen- en bij voorkeur ook winddicht maken van de af te werken zones is haast een noodzaak in dit regenachtige land. Het onderhoud is sowieso heel erg eenvoudig. Het stof en vuil zijn makkelijk te verwijderen met een stofzuiger. Als je wat grondiger wilt poetsen, kun je perfect met een gieter of tuinslang te werk gaan. Hardnekkiger vuil kan altijd met een hogedrukreiniger verwijderd worden.

Steentapijt buiten is – mits je rekening houdt met de aandachtspunten – een ideale oplossing als je gaat voor een onderhoudsvriendelijke, tijdloze vloer met een lange levensduur.

In samenwerking met: Dirk Van Tricht - VT Consulting en vloeradvies

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in