Tuinplanning

Spelen in de tuin

Een tuin om in te spelen is voor heel wat kinderen de droom. Maar hoe maak je van een tuin een kindvriendelijke tuin?  Je kunt veel meer doen dan enkel een schommel en een klimrek plaatsen. We zetten enkele leuke ideeën over spelen in de tuin op een rij.
Dure speeltoestellen zijn fantastisch. Tot de dag komt dat je kind uitgespeeld is op dat klimparadijs. En die schommel plots saai is. Als je dus je tuin gaat aanleggen of een aanpassing overweegt, denk dan ook in functie van je (klein-)kinderen. Want kinderen spelen graag in de tuin. En voor hen hoeft het allemaal niet zo netjes en gestructureerd.

Hagen

Een tuin met haagjes, hooiland of hoog gras nodigt uit om te sluipen of verstoppertje te spelen. Laat gerust achteraan het gazon wat langer staan, zodat de kinderen naar hartenlust verstoppertje kunnen spelen. 

Klimmen

Kinderen klimmen graag, over muurtjes, in bomen, op een heuvel. Maak daarom met de uitgegraven grond voor terras, vijver of tuinhuis een heuvel in de tuin. Laat deze begroeien met gras en weidebloemen. ’s Zomers mooi om naar te kijken en fijn om in te spelen. Tegelijk trekken die bloemen allerlei nuttige insecten aan, zoals bijen en vlinders, die het leven in de tuin boeiend maken.

Glijden

Die heuvel kun je ook aankleden met een glijbaan. Je gebruikt de helling als fundering. Aan de andere kant van de helling kun je een trap uitgraven, die je versterkt met hout. Een tunnel – bijvoorbeeld een betonnen buis met grote diameter - in een helling is ook leuk. Extra spannend om verstoppertje te spelen.
 

Geheime paadjes

Een verhard paadje doorheen de tuin is ideaal om met de fiets, de rolschaatsen of de skelter over te scheuren. Maar kinderen maken ook graag hun eigen paadjes, naar een geheime plek. Creëer verschillende hoeken afgeschermd door doornvrije hagen en struiken, zodat de tuin een ontdekkingsparadijs wordt.

Boomhut of tuinhok

Geef de kids een plek waar ze een boomhut mogen bouwen. Gegarandeerd scoren. Laat hen zelf met hout, touwen, en ander bouwmateriaal aan de slag gaan. Helpen zodat de constructie stevig genoeg is, mag. Een alternatief is een eigen tuinhok, bijvoorbeeld met tuingereedschap op kindermaat…  Zo ontdekken kinderen zelf hoe leuk tuinieren is.
 

Eigen moestuin

Een eigen groentetuin vinden de meeste kinderen erg boeiend. Zaaien of jonge scheuten planten, ze verzorgen en dan kijken hoe de planten groeien. Spannend. Om daarna te oogsten en samen met mama, papa of grootouders in de keuken aan de slag te gaan. Die groentesoep zal eens zo goed smaken.

Kinderboerderij

Veel tijd en veel plaats? Dieren zoals konijnen,  geiten, ezels en kleine pony’s kunnen op veel bijval rekenen van jonge kinderen. Deze dieren hebben wel dagelijks verzorging nodig. Al kunnen kinderen al veel plezier beleven als er enkele kippen in de tuin wonen. Vogels vinden een ondiepe schaal met vers water  heel leuk en zorgen zo voor extra leven. 

Kindvriendelijke planten

Waar kinderhandjes zijn, verdwijnt er al eens iets in de mond. Let dus op met wat je plant in de tuin. De plantenboer of tuinarchitect weet welke planten gifvrij zijn. Kies voor eetbare bloemen, kruiden en bessen. Die fleuren de tuin op en zijn tegelijkertijd een fijn tijdverdrijf: samen de rijpe bessen plukken en daarna met zijn allen lekker smullen!

Tuinmateriaal wordt speelgoed

Losliggende tegels of stenen, een hoopje holle twijgen of takken, … voor kinderen zijn deze materialen leuk speelgoed. Laat houtstapels en afgevallen takken lekker liggen. Je kunt er een insectenhotel van maken, als je de (holle) takken samenbindt of in een houten kader stopt. 

Zand en water

Een voltreffer: met zand en water zijn kinderen uren zoet. Het enige dat hier mag is kliederen. Dus zet zo’n zandbak niet in de buurt van kwetsbare planten. Zorg ook voor wat schaduw, vlakbij een boom of desnoods met een zonnescherm of parasol. Veel tuin- en speelplezier!
Auteur: Gretel Kerkhofs - april 2013

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in