Aanbevolen partners

Logo AVEVE
Klinkers en tegels voor binnen en buiten
Tuintips

Ontspannen in de tuin

-

Eén van de belangrijkste puntjes op het verlanglijstje van de nieuwe tuineigenaars: ontspannen. Weer zo’n begrip waarmee je alle kanten uit kunt en wat voor de ene een totaal andere betekenis heeft dan voor de ander. We kijken naar de mogelijkheden van muziek tot sauna.


Ontspannen. Wat betekent dat voor jou? Waaraan denk je dan, en welke zijn de mogelijkheden in jouw tuin? Een goede start is ook hier zorgen voor een duidelijke communicatie tussen tuineigenaar en ontwerper. Voor je aan een tuin begint, is het zeer belangrijk dat je voor jezelf kunt uitmaken wat je wilt. Je hoeft daarom nog geen beeld te hebben van de toekomstige tuin, maar wel wat je erin wilt. En zeker zo belangrijk: wat je er niet in wilt.

Stap 1: bepaal je grenzen

Vaak een van de moeilijkste punten hier is de juiste grens te vinden tussen dromen en realiteit. Jezelf goed inschatten, je budget en de tijd die je hebt om je tuin te beleven. Uiteindelijk kan je dan samen met de ontwerper bespreken wat voor jou ontspannen is, waar jij het meest van geniet. En als dat allemaal duidelijk is, kan hij beginnen met je te verbazen, met op te noemen of te schetsen wat er allemaal kan. Vaak is dit veel meer dan je denkt.

Stap 2: breng rust

In feite kan je bijna alles wat jou doet ontspannen vertalen naar de tuin. Hoe je het uiteindelijk verwezenlijkt, hangt vaak af van je budget en de creativiteit van de tuinontwerper. Ontspannen gaat hand in hand met rust. Belangrijk dus, om rust in het tuinontwerp te brengen. In een tuin vol kakofonie en drukte kan je moeilijker ontspannen als in een serene omgeving.

Stap 3: kies jouw ontspanning

En wat is ontspanning? Leg mij na een drukke dag in een warme wei onder een oude appelboom, zomaar op m’n rug, turend naar de wolken met verstand op nul. Een lekker glas erbij, enkele zielsverwanten en ik voel me als god in Frankrijk.
Maar het kan natuurlijk anders. Op een zalig groot terras in jouw tuin, met een bubbelbad, enkele lounge-zetels aan de buitenkeuken, lekkere hapjes en weer dat glas. Of zalig krantjeslezen op het bed van grint, aan een oud rond roestig terrastafeltje met dito klapstoeltje, genietend van een kopje thee of koffie.
En waarom kan inspanning geen ontspanning zijn? Na een drukke dag op kantoor kan enkele uurtjes zwoegen in de tuin de opgebouwde stress van kantoor helemaal doen verdwijnen. Voor jou dan een tuin waarin geregeld geklust moet worden.

Stap 4: beslis doordacht

De mogelijkheden zijn enorm. We hebben zwembaden, ploeterbadjes, waterpartijtjes, zwemvijvers, terrassen met zit-en ligmeubels, bubbelbaden, barbecues en buitenkeukens, petanque banen, tennisvelden, reuze schaakspelen, muziekinstallaties, sauna, hangmatten en ligbedden, boomhutten, boomhuizen, speeltuigen, zandbakken, Echt voor ieder wat wils…
Beslis doordacht, en wees zeker dat je van je investering gebruik gaat maken.
Zo komen dromen uit.


Auteur: Luk Dirkx – Tuinen Luk Dirkx – februari 2011
 

Identikit tuinarchitect Luk Dirkx
 

Luk Dirkx ontwerpt al meer dan 25 jaar tuinen. Dat biedt hem een groot pakket een theoretische en praktische kennis. Ervaring die hij graag met ons deelt in een reeks zinvolle tuintips.

Lees de teksten van de tuinspecialist

 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in