Onderhoud van het terras

Gewijzigd op 20/04/2012 door Daan Slingers

Het onderhoud van het terras hoeft geen zware klus te zijn. Als je bij de keuze van het materiaal voor de aanleg van het terras rekening houdt met de onderhoudsvriendelijkheid van de materialen, bespaar je jezelf al heel wat moeite en kopzorgen.

Onze terrasspecialisten

VanVlierden
© Groenbedrijf Van Vlierden
Mega-Smooth
Mega-Smooth
© Stone & Style
Auth Retro omber
© Wienerberger
Bij het onderhoud van het terras geldt: hoe groter het oppervlak van bijvoorbeeld de tegel of natuursteen, des te minder voegen. En de voegen zijn nu net de gevoeligste plaatsen voor vervuiling. Tegenwoordig bestaan er zelfs aangepaste materialen – bijvoorbeeld polymeerzand - om de voegen op te vullen, zodat vervuiling minder kans krijgt.

Onkruid op het terras

Onkruid kan je bestrijden met je handen, dat vergt wat vaker een inspanning, maar het is wel de milieuvriendelijkste en de goedkoopste manier om je terras te onderhouden. Andere hulpmiddelen zijn onkruidverdelgers. Kies hier altijd voor het milieuvriendelijkste product, zeker als er jonge kinderen in het gezin zijn. Met een onkruidverdelger zul je je terras tot twee maal per jaar moeten behandelen. Een andere, heel onschadelijke techniek, is het verbranden van het onkruid op je terras. Maar net zoals het handmatig verwijderen van onkruid, vergt ook het verbranden iets meer werk.

Mos op het terras

Bij de aanleg van je terras zou je de voegen kunnen opvoegen met cement of het zand mengen met stabilisé, dat verhindert de groei van onkruid.

Mossen kan je te lijf gaan met een anti-mosmiddel. Een behandeling in het voorjaar en een in het najaar moeten volstaan om van een mosvrij terras te genieten. Een terras dat voldoende zon krijgt het hele jaar rond, geeft de groei van mossen en algen heel wat minder kans. Een milieuvriendelijkere manier om mosgroei tegen te gaan is het schrobben met een zeepsopje, ook voor houten terrasplanken.

Folders over terras/verhardingen

Meer informatie op de website van deze bedrijven